Seitan är en glutenproteinprodukt som utvinns genom att tvätta ur all stärkelse från vetemjöl. Seitan är helt vegansk och en utmärkt produkt i en vegansk eller vegetariansk kost då den innehåller mycket protein och kan användas i alla möjliga olika former och konsistenser. En annan fördel är att seitan kan smaksättas efter tycke och smak då den suger åt sig marinad och buljong på ett föredömligt sätt. Seitan i sig smakar ganska menlöst. 

 

Ursprung

Det sägs att seitan började tilllagas redan på 1000-talet av kinsesika buddhistiska munkar. De levde på en strikt vegetarisk kost och började experimentera med vetemjöl för att komma åt proteinet och få fram “köttkänslan”. En annan teori är att seitan uppfanns av kockar som arbetade hos den kinesiska kejsaren, då den en gång om året skulle äta vegetariskt kost i en vecka. Själva ordet Seitan är det egentligen ingen som riktigt vet varifrån det kommer men det kan kopplas till ord som “gjord av” och “att bli” protein.

 

Här hittar du våra samlade recept med seitan: