Blad och stjälkar: hela året

Våtarv, nate, chickweed eller fågelgräs - kärt barn har många namn. Det här är en riktig vitaminbomb och supermedicin, som håller sig grön och går att frossa på hela vintern.


En doldis med superkrafter

Våtarv är ett av världens vanligaste ogräs. Den förekommer nästan överallt och är lätt att känna igen på den tunna sträng av små hår, som pryder ena sidan av stjälken. Under sin ettåriga livstid sprider den sig snabbt och bildar stora mattliknande bestånd. Kännetecknande är att den kan blomma året om, även mitt i vintern om temperaturen är mild och marken bar. Under senhösten och vintern innehåller den särskilt mycket C-vitamin och den utgör en bra proteinkälla eftersom den innehåller samtliga livsviktiga aminosyror. 

Som mat betraktad är våtarven en utmärkt ingrediens i sallader, soppor, pajer och grytor. Den fungerar som en bra ersättare  för spenat men kan även spela huvudrollen i en pesto eller en grön smoothie. När du skördar våtarv är det enklast att klippa av de översta, grönaste delarna av växten.

Som medicin har våtarv använts i hundratals år, främst utvärtes mot hudutslag, insektsbett, skärsår, solbränna och blåmärken. Om man kokar te på våtarv och använder invärtes har det en vätskedrivande och antiinflammatorisk effekt. Den har traditionellt även använts för att lindra luftvägsproblem som hosta och asthma. Man ska inte dricka mer än två koppar om dagen eftersom våtarv har viss laxerande effekt.


Recept på våtarv:


Andra växter du kan plocka året om: