Blad: mar - nov | Blommor: april - augusti

Redan tidigt på året kan du ge dig ut och plocka tusensköna - en bortglömd liten ört som är så vanlig att vi knappt ser den. Få vet om att den en gång i tiden spelade en stor roll inom folkmedicinen och att den faktiskt smakar väldigt gott!


Stryktålig kompanjon

Tusenskönan är känd för att tåla både kyla och omild behandling. Den reser sig alltid efter att vi trampat på den och den kan till och med få för sig att blomma mitt i vintern. Oftast har den högsäsong i maj och då täcker den hela gräsmattor med sina rosa-vita blommor. Så här års är blommorna fräscha och bladen späda, så de smakar extra gott att äta råa, exempelvis i en sallad.

Faktum är att enligt gammal folktro skulle man äta upp de tre första tusenskönorna man såg under våren. Den som gjorde det var skyddad mot tandvärk resten av året. Antagligen hjälpte det inte så bra mot just tandvärk, men det kan ändå ha fungerat som en allmän “boost” efter vinterns vitaminbrist att tugga i sig lite av de nyttiga vårprimörerna.

Tusenskönans medicinska egenskaper har varit kända i Europa sedan 1500-talet och den har länge använts inom folkmedicinen. Den innehåller flera verksamma ämnen, bland annat saponiner, tanniner, slemämnen, flavoner, garvämne och organiska syror. Det gör att den verkar kramplösande, hostlindrande, slemlösande, smärtlindrande och sammandragande. Den kan alltså användas mot en mängd åkommor som feber, eksem, svamp, hosta, samt till att läka sår. Exempelvis brukade romarrikets fältskärer skicka ut sina slavar att plocka säckvis med tusensköna, vars saft användes till att lägga om svärdshugg och andra djupa sår. Ett ännu vanligare användingsområde var att läka förlossningsskador.

Vi gillar tanken på att tusenskönan kan fungera som en vår-boost och tänkte härmed försöka blåsa liv i traditionen att äta upp de första blommorna vi ser, dock helst i form av en varm soppa.


Recept på tusensköna:


Andra växter du kan plocka under våren och sommaren: