Barr: hela året

Tallen är användbar till så otroligt mycket - hela året runt! Den ger oss inte bara virke, kåda, skott, bark, rötter och kottar. Även tallbarren går att skörda och det är perfekt att plocka dem på vintern eftersom de är extra fulla med C-vitamin då.


En doft av skog

Det är både gott och nyttigt att använda barren färska. Du kan exempelvis göra te på dem direkt efter vinterpromenaden. Låt 1 msk sköljda och hackade barr dra en stund i varmt vatten och tillsätt kanske lite honung för smakens skull. Det sägs att det verkar antiinflammatoriskt. Du kan även låta barren dra i olja några veckor och använda som badolja eller göra egen hudkräm. På så sätt kan du fånga doften av skog flera år frammåt. Ett väldigt inspirerande projekt är amerikanska parfymföretaget Juniper Ridge, som tillverkar dofter av vilda växter de plockat ute kalifornska vildmarken. De kokar ihop helt ekologiska parfymer, tvålar och krämer. Varje produkt är döpt efter platsen de samlat ingredienserna på.

När du plockar tallbarr, tänk på att du inte får skada träd hur som helst. Det är alltid bra att kolla av med markägaren innan du klipper av kvistar. Här kan du läsa mer om allemansrätten och vad som gäller.


Recept på tall:


Andra växter du kan plocka under vintern: