Blad och stjälkar: maj - sep | Frön: jul - sep

Svinmålla är ett av våra favoritogräs. Det tar nästan emot att ens kalla den ogräs, eftersom den egentligen är en bortglömt matväxt. Under bronsåldern var svinmållan en av våra viktigaste grönsaker och mycket tyder på att den faktiskt odlades i större skala. Den blev ersatt av spenaten under senare halvan av medeltiden, men faktum är att den har lika högt livsmedelsvärde som spenat. Bortsett från att den innehåller dubbelt så mycket C-vitamin! Dessutom smakar den mycket mildare.


Släkt med quinoa

Svinmålla är ett vanligt ogräs och växer från Skåne ända upp till Norrbotten. Den trivs på kulturpåverkad mark och hittas i kanter av trädgårdsland, åkrar och på jordhögar. Svinmållan är ofta bland de första ogräsen att få fäste på nyblottad jord - till många trädgårdsentusiasters stora förtret.

Plantan kan bli upp till en meter hög och hela växten är ätlig, men stjälkarna blir lite träiga efter blomningen, som inträffar sent i juli och håller på till september. Under sensommaren och hösten kan du plocka svinmållans frön genom att repa av dem från stänglarna. Använd fröna som ett vilt och gratis alternativ till quinoa, som faktiskt är släkt med svinmålla.

Du kan lätt känna igen svinmållan på att bladen har en spjutliknande, glest taggig form och är mjöliga på undersidan. Hela blom- och fröställningarna i toppen av växten är täckta av mjölet. Därav namnet målla.

När du är i färd med att leta svinmålla kan du passa på att provsmaka på andra mållor och strandmållor. De är två mycket vanliga växtfamiljer, där du hittar flera nyttiga och goda matväxter, som till exempel lungrot.


Recept på svinmålla:


Andra växter du kan plocka under våren, sommaren och hösten: