Blad: apr - okt

Både i Storbritannien och Holland betraktas strandaster som en delikatessgrönsak. Den beskrivs ofta som ”gourmet foraging” och finns ibland att köpa på lokala fiskmarknader och i små fiskbutiker. Även Skandinaviens stjärnkrogar har sedan länge haft strandaster på sina vilda menyer. Det är inte så konstigt. Strandaster smakar nämligen otroligt gott och har en fräsch, krispig konsistens, som håller stunsen hela säsongen ut.


Salta grönsaker

Strandaster trivs på havsstränder och växter i små tuvor, gärna direkt i salt eller bräckt vatten. Det är det som ger den dess unika smak, med tydliga inslag av sälta, sötma och nötiga undertoner. Stjälken kan bli upp till 60 cm hög och är ofta lite rödaktig. Det är främst de kala, något köttiga bladen som äts och de kan skördas hela säsongen -  även under blomningen, som pågår från juli till oktober. De späda bladen smakar godast och går fint att äta råa, blancherade eller picklade. Eftersom de har en ganska robust konsistens klarar de även att stekas, grillas och kokas.

Strandastern har specialiserat sig på att överleva i karga och salta miljöer. Den kan bli flerårig, men klarar sig ofta inte längre än en säsong, på grund av den hårda omgivningen. För att överleva i de tuffa växtförhållandena måste växten producera mängder av ämnen till sitt försvar. Det gör den både livskraftig och nyttig som föda för betande djur och människor. Även hudvårdsindustrin har stor användning för strandaster. Tester har visat att ett extrakt på bladen har en renande, lugnande och svalkande verkan på känslig och irriterad hy. Inom folkmedicinen har den länge använts till att skölja infekterade och trötta ögon.