Blad: apr - jun | Blommor: maj - aug | Fruktskidor: jul - sep | Rot: vår och höst

När våren har kommit igång ordentligt är det dags att ge sig ut och leta efter vild spansk körvel. Den kan vara lite knepig att hitta, men ett tips är att leta i närheten av gamla övergivna trädgårdar och parker. Har du väl hittat ett bestånd kan du komma tillbaka och plocka år efter år.


Naturligt sötningsmedel

Spansk körvel är en förvildad kulturväxt. Förr i tiden odlades den som köksväxt och användes som både grönsak, krydda och medicin. Mycket tyder på att den fördes till Sverige av munkar på medeltiden, men den kan ha kommit hit redan tidigare. Fram till 1800-talet var den en vanlig krydda och medicinalväxt. Idag växer den förvildad, ofta i närheten av gamla köksträdgårdar och parker.

Körveln trivs bra i fuktig, humusrik jord och kan bre ut sig över stora ytor. Hela växten är ätlig och den är lätt att känna igen på sin söta anisliknande laktritsdoft och -smak. Tidigt på våren kommer de första bladen upp ur marken i ljusgröna, ormbunksliknande tuvor. De står ofta samlade kring förra årets torra blomstänglar. De späda bladen och stjälkarna är otroligt milda i smaken och är nästan godast att äta råa. Hela växten är lätt hårig, bladen är flikiga och täcks ofta av vita fläckar. Körveln hör till den flockblommiga familjen, vilket blir tydligt lite senare på våren då blommorna slår ut i vita små klasar. Plantan kan bli upp till 160 cm hög, beroende på var den växer. Direkt efter blomningen bildas gröna frökapslar, som mognar och blir bruna på sensommaren när växten vissnar. Både blommor, frökapslar och rötter går fint att äta. Till den flockblommiga familjen hör även några av Sveriges giftigaste växter: odört, vildpersilja och sprängört - så vad noga med att läsa på även om dessa innan du plockar körvel. 

Blad och stjälkar kan tillagas precis som spenat i exepelvis såser, soppor, pajer och lasagne. Eftersom körvel är väldigt söt i smaken kan den med fördel användas som ett naturligt sötningsmedel i efterrätter. Genom att använda körvel i exempelvis fruktsallad eller paj kan du halvera mängden socker! Den kan även balansera upp syrliga smaker och passar därför bra ihop med rabarber. Körveln har en tendens att tappa en del av sin laktritssmak vid uppvärmning, så tänk på att det behövs ganska mycket i varma rätter om smaken ska slå igenom


Recept på spansk körvel:


Andra växter du kan plocka på sommaren: