Knoppar: maj | Blommor: maj - jul | Blad: hela året

Sitt latinska namn har sommargyllen fått efter helgonet Sankta Barbara. Hon är gruvarbetarnas, stenbrytarnas och kanonjärernas skyddshelgon. Gemensamt för de här yrkena var att man hanterade krut och därmed löpte stor risk att skada sig allvarligt. Sommargyllen användes för att läka sår av den här typen och därför blev växten uppkallad efter skyddshelgonet.


Vinterkrasse

Sommargyllen är släkt med kål och har i Sverige fått smeknamnet vinterkrasse på grund av att den är vintergrön och smakar lite som krasse. Faktum är att sommargyllen både behåller sin grönska och kan skjuta nya blad under vintern. Ett tips: lägg på minnet var de växer så kan du komma tillbaka mitt i vintern och plocka! Gräv lite under snön så hittar du gröna blad fullproppade med C-vitamin. Förr i tiden odlades den just för den här egenskapen. Den gjorde de möjligt att få tag i C-vitamin och därmed motverka skörbjugg även under den kallaste vargavinter.

På engelska heter sommargyllen bittercress, vilket passar ganska bra eftersom den bitvis kan smaka lite beskt om man försöker äta den rå. Vill du äta bladen som de är kan du skära bort den något beska mittennerven. Ett annat bra sätt att mildra och få fram den goda smaken är att förvälla växtdelarna (särskilt stjälkarna) innan förtäring. Stjälkarna och de outslagna blomklasarna har mycket gemensamt med broccoli - både i konsistens och smak. I Storbritannien odlas sommargyllen i ganska stor skala och de outslagna blomklasarna anses vara en riktig delikatess.

Sommargyllen är allmän i hela Sverige och trivs i vägkanter, på ängar och i backar. Den är en tvåårig växt som kan bli upp till 60 cm hög. Varje individ kan se lite olika ut till formen beroende på var den växer, men oftast är stjälken upprätt, förgrenad och prydd med många parbladiga eller djupt flikade och glansiga blad. Sommargyllen blommar maj-juni med små, gula blommor, som sitter i klasar. Fröskidorna är långsmala, fyrkantiga och innehåller en rad med frön. Även de går att äta och de har en mild smak av krasse.


Recept på sommargyllen:


Andra växter du kan plocka under våren och sommaren: