Blad, blommor och stjälkar: april - oktober

Under våren vimlar det av plister. Prova ta en cykeltur till närmsta grönområde så ser du dem garanterat stå i små klungor och blomma. Det finns vita, röda och gula. Fast de gula är egentligen ett eget släkte, om man ska vara petig. Vår favorit är den röda varianten eftersom de brukar smaka extra saftigt.


Röda mattan

Innan de blommar kan plistrar lätt förväxlas med nässlor. Men det gör ingenting för de smakar lika gott och kan användas på precis samma sätt. Rödplistern brer verkligen ut sig som en matta och det går snabbt att få ihop en stor portion mat. Eftersom de inte bränns är de ännu lättare att plocka än nässlor. De är inte ens släkt med nässlorna utan tillhör samma familj som mynta och timjan. Du hittar rödplistern lite överallt i åkrar, parker och vägkanter. Den är vanlig ända från Skåne till Jämtland.

Du kan använda plister till nästan all sorts matlagning och de smakar bäst om man värmer upp dem en stund, antingen i stekpanna eller genom kokning/ångning. Det går att äta hela växten, men bladen och blommorna smakar godast.


Recept på rödplister:


Andra växter du kan plocka under våren och sommaren: