Tofufyllda grobladsdolmar

Grobladens slitstarka konsistens är perfekt för dolmar. 100 gram groblad innehåller lika mycket A-vitamin som en hel morot!

 

INGREDIENSER

Fyllning:

  • 150 gr tofu
  • 1 krm salt
  • 1/4 stort äpple av en syrlig sort
  • 1/2 liten gul lök
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 0,5 dl jasminris
 
  • 30 st stora groblad att rulla i
  • En skvätt honung att ringla över
  • 1 msk olivoja i botten av pannan
 

 GÖR SÅHÄR:

Koka riset. Under tiden som riset kokar: Hacka lök och chili fint. Riv äpple, ingefära och vitlök. Lägg tofun i en skål tillsammans med lök, äpple, ingefära, vitlök och chili. Smula ihop alltsammans till en massa. Stek massan på medeltemperatur tills nästan all vätska har förångats. Tillsätt riset när det har kokat klart och blanda ihop allting väl. Låt fyllningen stå och vila en stund. Under tiden förbereder du grobladen genom att koka dem i buljongvatten i tre minuter, upprepa två gånger. Detta för att de ska få mjukare konsistens och mildare smak.

Lägg två blad bredvid varandra och klicka i lagom mycket fyllning. Rulla ihop och vik in kanterna till ett fint paket.

Lägg dem i en ungsform med lite olja i botten. Om du vill kan du ringla lite honung över dolmarna innan du gräddar dem i ugnen i ca 15-20 min, tills de fått lite färg.

Seitan med granskottsmarinad

INGREDIENSER:

  • 5-7 st späda granskott
  • 5-7 st rosépepparkorn
  • 3 st svartpepparkorn
  • 3 st vitpepparkorn
  • 1 tsk salt
  • 2-3 msk olivolja
  • 250 g seitan
  •  

GÖR SÅHÄR:

Följ grundreceptet på seitan och gör marinaden innan steg 3.

Marinad: Mortla alla ingredienser och tillsätt oljan på slutet. 

Knåda in marinaden i seitanbiten. Tillsätt några granskott och rosepepparkorn i bujongen och sjud i 1 timme. Servera tex. tillsammans ugnsrostade rotfrukter och en kålsallad.

Sallad med seitan, kikärtor och kål

INGREDIENSER:

Plocka din favoritblandning av ätliga  vilda växter och blommor och gör en vacker, proteinrik sallad. 

Vi gjorde denna salladen på:

  • Rosenblad (vresros)
  • Penningört
  • Kärleksört
  • Svinmålla
  • Tusensköna
  • Sommargyllen
  • Ängssyra
  • 150 g seitan
  • 2 dl kikärtor
  • ½ kålhuvud
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt

 

 GÖR SÅHÄR:

Blanda alla vilda växter och blommor i en stor skål. Strimla kål och blanda med seitan, kikärtor olja och salt. Lägg allt i en stor bunke och vänd varsamt ihop salladen. Ringla över lite olja och en nypa havsalt innan servering. Njut av alla färger, dofter och smaker.

Grundrecept seitan


Sommarsallad med seitan

INGREDIENSER:

Plocka din favoritblandning av ätliga  sommarväxter och blommor från naturen och gör en vacker sallad. 

Vi gjorde salladen på:

  • Rosenblad (vresros)
  • Penningört
  • Kärleksört
  • Svinmålla
  • Tusensköna
  • Sommargyllen
  • Ängssyra
  • 150 g seitan

 

 GÖR SÅHÄR:

Blanda alla ingredienser varsamt i en skål. Smaksätt med olivolja, salt och peppar eller avnjut som den är.


Guacamole på Kärleksört

INGREDIENSER:

  • 2 dl kärleksört (blad)
  • ½ tomat
  • ¼ rödlök
  • ½ dl hackad koriander
  • ½ lime
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk Tabasco
  • 1 tsk honung

 

GÖR SÅHÄR:

Skölj kärleksörtsbladen. Mixa bladen med olivolja och rapsolja till önsvärd konsistens. Hacka tomat, lök och koriander och blanda allt i en skål. Pressa lime, tillsätt honung och tabasco. Salta och peppra. Avnjut som dipsås.

Kärleksört innehåller mycket protein och emulgerar väl med oljan. Tänk på att inte vänta för länge innan servering. Servera kall 1 timme efter tillagning.


Gazpacho med kärleksört

INGREDIENSER:

  • 1,5 dl kärleksört (bladen)
  • 3 stora tomater
  • ½ liten rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk olivolja
  • Salt
  • Peppar


 GÖR SÅHÄR:

Plocka kärleksörtblanden och skölj dem. Dela tomaterna i 4 delar, hacka löken grovt och skala vitlöken. Mixa till önskad konsistens. Smaksätt med rödvinsvinäger, olivolja, salt och peppar. Garnera med små kärleksörtsblad och servera kallt.
Vi väljer att utesluta paprika som vanligtvis är en del av gazpacho då de är riktiga miljöbovar som innehåller en stor mängd kemikaler. Vi försöker även, så gott det går, att laga mat efter säsong.


Vegosill med fläder och rabarber

INGREDIENSER:

  • 1 ½ dl aubergine
  • ½ dl ättiksprit
  • ½ dl socker
  • 1 ½ dl vatten
  • ½ dl koncentrerad fläderblomssaft
  • ¼ äpple
  • 5 cm rabarber
  • 1 lime (skalet)
  • ¼ rödlök
  • 4 vitpepparkorn
  • 4 svartpepparkorn

 

GÖR SÅHÄR:

Koka upp vatten och salta rejält. Dela auberginen i lagom stora “sillbitar”. Förväll auberginen i 6-8 minuter. Tänk på att konsistensen inte får bli för mjuk. Sila av och skölj med kallt vatten.

Blanda ättika, socker, vatten och fläderblomssaft. Lägg i hela vit- och svarpepparkorn. Strimla rabarber och lägg i. Koka upp och tag av från plattan. Låt stå tills vätskan är kall.

Skiva löken och strimla äpplet. Varva aubergine, äpple, rabarber och lök i en ren glasburk med lock. Riv ner limeskal i vätskan. Avsluta med att hälla på vätskan och förslut burken. Låt stå i kylen minst 1 dygn.


Vegosill med penningört

INGREDIENSER:

2 burkar

  • ½ aubergine 
  • 1 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 2 msk penningört (frön)
  • 10 vitpepparkorn
  • ½ morot
  • ½ rödlök

 

GÖR SÅHÄR:

Koka upp vatten och salta rejält. Dela auberginen i lagom stora “sillbitar”. Förväll auberginen i 6-8 minuter. Tänk på att konsistensen inte får bli för mjuk. Sila av och skölj med kallt vatten.

Blanda ättika, socker och vatten. Mortla hälften av penningörten och vitpepparn och tillsätt i vätskan. Lägg även i lite strimlad morot. Koka upp och tag av från plattan. Låt stå tills vätskan är kall. Skiva löken. Varva aubergine, morot, lök och penningört i en ren glasburk med lock. Avsluta med att hälla på vätskan och förslut burken. Låt stå i kylen minst 1 dygn.


    Bönburgare med löktrav och jordnötter

    INGREDIENSER:

    • 400 g svarta bönor (en burk alt. blötlagda och kokade)
    • ½ dl hackade och sköljda löktravsblad
    • ½ dl jordnötter
    • 1 msk rismjöl (alt. vetemjöl)
    • 1 vitlöksklyfta
    • 1 msk tomatpuré
    • 2 msk olivolja (alt. rapsolja)
    • 1 tsk salt

     

    GÖR SÅHÄR:

    Sätt ugnen på 225 g. Rosta jordnötterna i en het panna. Hacka vitlöksklyftan grovt. Mixa svarta bönor, löktrav, vitlök, tomatpuré och olivolja till önskvärd konsistens. Hacka jordnötterna och blanda i. Rör om i smeten och tillsätt rismjöl och salt. Är smeten för tjock tillsätt vatten, eller olja och är den för tunn häll i mer mjöl.

    Smörj en ugnsform med olja eller använd bakplåtspapper. Tillaga i ugnen på 200 g i 30-35 minuter.

    Dekorera med tusensköna och våtarv.

    Tillbehör: Gör en egen majonäs. Här finns ett grundrecept på en vegansk variant smaksatt med harsyra. 


    Nyponmjöl

    INGREDIENSER

    • 1-2 l hela, nyplockade nypon.


     GÖR SÅHÄR:

    Börja med att torka nyponen på låg värme (max 40-50 grader) i ugnen, med ugnsluckan på glänt. Om du delar nyponen på hälften går torkningsprocessen lite fortare. Tänk på att inte rensa bort nötterna (kärnorna). De är otroligt näringsrika och är den ingrediens som gör helnyponpulver så mycket nyttigare än vanligt nyponpulver, som gjorts på enbart skalen.

    När nyponen torkat är det dags att mala ner dem till ett fint pulver. Problemet med nötterna är att de är väldigt hårda. För att kunna mala ned dem till ett mjöl krävs en väldigt kraftig mixer eller en mjölkvarn av lite större kaliber. Vilken metod du än väljer kan det underlätta att krossa nyponen i mortel först.


    Waldmeistersirup

    Tyskt traditionellt saftrecept på vild myskmadra.

    INGREDIENSER:

    • 1 l vatten
    • 3 msk citronsyra
    • 1 kg socker
    • 1 ekologisk citron
    • En liten bukett myskmadra som har hängt på tork över natten (ca 15-20 st blommor)
    P1040395_2.jpg

    GÖR SÅHÄR:

    Blanda vatten, socker och citronsyra i en kastrull. Hetta upp och låt koka i 5-10 minuter under omrörning, tills vätskan blir klar. Lägg myskmadran på botten av en skål eller glasburk. Skär citronen i skivor och lägg dem ovanpå blommorna. Häll den varma sockerlagen över växtdelarna och låt sedan blandningen stå och dra i kylskåp i tre dygn. Sila genom en finmaskig silduk och hetta sedan upp vätskan igen och låt koka några minuter. Häll upp den varma, klara saften på väl rengjorda flaskor. Om du vill kan du lägga en blomstjälk i varje flaska som dekoration. Använd sirapen/saften till att smaksätta exempelvis sodavatten, glass, vitt vin eller drinkar. Din hemmagjorda waldmeistersirup håller sig i ungefär ett halvår i kylskåp.

    Örtsalt med ramslök, lomme och chili

    Torkning brukar vara en bra metod att få växter att hålla sig länge. Vissa örter har en tendens att tappa smaken en aning när de torkas, men det går att minimera den effekten med lite olika knep. I just det här receptet ingår ramslök, som är känd för att vara svår att torka. Vi använde en speciell frukt- och svamptork, som fungerade fint, eftersom den håller en jämn, låg temperatur med bra genomluftning.

    ortsalt

    INGREDIENSER

    • En näve torkade ramslöksblad
    • En msk omogna torkade fröskidor av lomme
    • En halv torkad chilifrukt (av en mellanstark sort)
    • En kvist torkad rosmarin
    • En kvist torkad oregano
    • 1-2 tsk salt (beroende på hur starkt du vill ha det)

     

    GÖR SÅHÄR:

    Mortla alla ingredienser till ett fint pulver. Förvara örtsaltet i en liten glasburk med skruvlock.


    Syltade kantareller med körvel

    INGREDIENSER

    • 5 dl kantareller

    Ingredienser till lag:

    • 2 dl körvelstjälk skuren i 3 cm tjocka bitar
    • 3 dl svampspad
    • 0,3 dl ättiksprit
    • 0,5 dl socker
    • 1/2 lagerblad
    • 1 tsk senapskorn
    • 4 st vitpepparkorn
    • 1/2 liten gul lök


     GÖR SÅHÄR:

    Lägg den rensade svampen i en kastull och täck till hälften med vatten. Lägg i salt och låt sjuda i 10 minuter. Sila av spadet och spara minst 3 dl till lagen. 

    Lägg alla ingredienser i kastrullen med lagen och koka några minuter, tills den blir simmig. Du kan ta bort skummet som bildas om du vill få en klarare vätska. Lägg ner svampen igen på slutet och låt koka i 3 minuter. Häll upp alltihop i en stor, väl rengjord glasburk.


    Raw torkade blåbär

    Blåbär är fullproppade med antioxidanter och räknas som ett riktigt superfood. Om du torkar dem behåller de sitt näringsvärde längre.


    INGREDIENSER:

    • 5 dl nyplockade och rensade blåbär


     GÖR SÅHÄR:

    Täck en plåt med bakplåtspapper och sprid ut bären jämnt. Sätt ugnen på under 40 grader C. Regeln för att raw-torka är att försöka hålla temperaturen för tillagning på under 40 grader. Låt bären stå och torka i ugnen i minst 1 dygn. OBS: tänk på att ha luckan på glänt hela tiden så att luften kan cirkulera, annars bränns bären.

    När blåbären är helt tömda på vätska kan du förvara dem i en mörk glasburk eller en papperspåse. De håller sig minst ett år. Ett tips är att lägga dem i gröt, eller att mala ner dem till ett hälsopulver - en fin gå-bort-present. 


    Tomatsallad med almfrön

    En frisk och fräsch sallad som passar bra på försommaren när två goda ting sammanfaller: de första svenska tomaterna är mogna och almarnas grenar är täckta av bevingade ljusgröna frön.

    INGREDIENSER:

    • 4 st färska ekologiska svenska tomater
    • En handfull almfrön
    • En skvätt olivolja
    • 1 tsk äppelcidervinäger

    GÖR SÅHÄR:

    Skiva tomaterna och lägg ut dem på en tallrik. Ringla över olivolja och vinäger. Toppa med almfröna.


    Shcavel - vild grön borscht

    En avskalad variant på den traditionellt östeuropeiska rätten Schavel.

    INGREDIENSER:

    • Ett knippe ängssyra
    • 4 st små potatisar
    • 1 liten gul lök
    • 1 vitlöksklyfta
    • 1 dl hackad ramslök eller annan lök.
    • En skvätt olivolja
    • 1 l grönsaksbuljong
    • Salt och peppar efter behag


    GÖR SÅ HÄR:

    Tärna potatisen och hacka gullöken. Hetta upp matolja i en gryta och fräs potatis och lök någon minut. Finhacka ängssyran och rör ned den i grytan. Häll över buljongen. Pressa i vitlöksklyftan. Låt koka tills potatisen börjar bli mjuk. Tillsätt ramslöken på slutet och smaka av med salt och peppar. Servera varm.


    Körvelstuvad potatis

    INGREDIENSER

    • 1 dl sköljd och grovhackad spansk körvel (blad och eventuellt späda stjälkar)
    • 8 mellanstora skalade potatisar
    • 3 msk rapsolja
    • 2 msk mjöl
    • 4 dl havremjölk
    • Salt


    GÖR SÅ HÄR:

    Koka potatisen och skär i tärningar. Smält fettet i en kastrull och vispa i mjölet. Tillsätt mjölken under omrörning och låt koka i några minuter. Lägg i körveln och vänd i den tärnade potatisen.


    Löktravspesto

    INGREDIENSER:

    • 5 dl sköljd och grovt hackad löktrav (blad och späda stjälkar)
    • 1,5 dl skållade mandlar
    • 75 g parmesan
    • 2 dl olivolja
    • Salt

     

    GÖR SÅ HÄR:

    Riv parmesan. Mixa alla ingredienser i matberedare. Om du vill vara lite mer old school kan du använda mortel. Passar fint att servera till pasta.