Te på älggräsblommor

Älggräs innehåller salicylsyra, ett ämne som liknar acetylsalicylsyra, vilket är den aktiva ingrediensen i flera huvudvärkstabletter (bland andra aspirin och treo). Ett te på torkade älggräsblommor fungerar bra till att bota huvudvärk eller lätt förkylning, men som med alla medicinalväxter gäller det att inte överkonsumera. Drick alltså inte varje dag eller i alltför stora mängder på en gång. Det passar bäst som kvällste eftersom det har en lugnande effekt.

Du kan även göra te på älgörtens blad. Det får inte lika stor medicinsk effekt som blommorna, men smakar väldigt gott.


INGREDIENSER

  • Ca 50 klasar av älggräsblommor (du kan självklar använda fler 50 st brukar räcka till en liten burk te)


GÖR SÅ HÄR:

Bre ut blomklasarna för torkning, antingen på bakplåtspapper i ugn (under 50 grader med luckan på glänt), eller i en frukt- och svamptork (lägsta temperatur). Det går även att lufttorka dem, men det tar längre tid och du måste vara noga med att vända dem ofta så de inte möglar. Om du torkar i ugn: passa blommorna ordentligt så de inte blir brända.

Repa av de torra blommorna från klasarna och lägg i en luft- och ljustät burk. Det bästa är gamla apotekarburkar i mörkt glas. Blommorna håller sig i upp till ett år, men den medicinska effekten avtar med tiden.