Sushisallad med tempeh och strandaster

Öppen sushi med smak av havet

INGREDIENSER 3-4 PORTIONER

  • 200 g sushiris
  • 2 msk risvinäger
  • 1 ½ tsk socker
  • ½ tsk salt
  • 1-2 avocado
  • 10-15 st strandasterblad
  • ½ tempeh
  • 2-3 msk olivolja
  • 1 msk riven ingefära
  • ½ msk hackad chili
  • 1 tsk salt


GÖR SÅHÄR:

Blanda ingefära, chili, olja och salt i en liten plastpåse och skiva tempeh i 0,5 cm tjocka skivor. Lägg i skivorna och marinera i minst 1 timme.

Skölj riset ordentligt under kallt vatten i en sil. Lägg i en kastrull och fyll på med 2 ½ dl vatten. Koka upp, sänk värmen och låt skjuda på låg värme i 18-20 minuter under lock. Tag av kastrullen från plattan och låt den stå med locket på i 15 minuter.

Ta en liten kastrull under tiden och blanda risvinsvinäger, salt och socker. Värm upp tills sockret löser sig (rör om) och låt sedan vätskan svalna. 

När riset är klart, vänd det försiktigt med en träslev i 1-2 minuter så att kornen separeras och får en luftigare konsistens. Häll därefter över riset i en grund form och blanda varsamt i den kalla vinägervätskan. Sprid ut riset i formen.

Stek tempehbitarna i rikligt med olja tills de fått en fin brun yta på båda sidorna. Lägg på hushållspapper och låt oljan rinna av. 

Dela avocadon på mitten och plocka ur kärnan. Skär 2 snitt på längden i varje avocadohalva och gröp försiktigt ur avocadobitarna (de ska se ut som de man får på sushibitar). Skölj strandaster i kallt vatten och skär av den nedesta stjälken. Dela tempehbitarna på längden och lägg upp dem tillsammans med avocado och strandaster på riset. 

Avnjut sushisalladen direkt ur formen med varsin sked eller bara direkt med händerna.

Gör din egen vilda pepparotswasabi. Den passar perfekt till sushisallad.