Picklad kardborrerot

I Japan är kardborrens rot en delikatess. Den odlas till och med och säljs under namnet Gobo. Här hemma i Sverige har den fallit lite i glömska, vilket är synd eftersom den har lika mycket cancerförebyggande egenskaper som broccoli och kål!

Tips: precis som svartrot mörknar kardborrens rot vid kontakt med luft. Undvik detta genom att lägga rotbitarna i citronvatten. Den picklade roten passar bra som tillbehör, i det här receptet har den fått lite asiatisk touch.

Ingredienser

2-3 st hela kardborrerötter (storleken kan variera lite)
3 msk risvinäger
3 msk rödvinsvinäger
2 msk tamari
2 dl av rötternas kokvatten
1 dl ekologiskt socker
1 tsk salt till kokvattnet
Ett kallt vattenbad med några skvättar citronsaft och äppelcidervinäger

Gör så här:

Tvätta, skala och skär rötterna i stavar. Koka dem i saltat vatten tills de mjuknar. Det kan ta upp till 20 min med vild kardborre, eftersom den ibland är rätt så träig. Låt de kokta rotbitarna svalna i vattenbadet och mät upp 2 dl av kokvattnet. Koka upp det tillsammans med sockret tills det smälter och låt sedan svalna. Rör ihop sockerlagen med resten av ingredienserna. Lägg rotbitarna i en glasburk och häll över den kalla lagen. Låt dra i minst ett dygn innan servering.

Comment

Emilia Blom

I'm a digital designer and illustrator based in Malmö, Sweden. In my spare time I forage wild food and make my own herbal medicine. I'm also an aspiring knitter and dream of home steading in the country side.