Nyponketchup

blog-Nyponketchup-01-square.jpg

I år har vi vidareutvecklat och förfinat receptet. Nu är vår nyponketchup helt fri från raffinerat socker!

Ingredienser

5 dl osötad nyponpuré
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 cm ingefära
3 msk olivolja
0,75 dl äppelcidervinäger
1 msk soja
1 tsk tamarind-pasta
1/2 tsk cayennepulver
1/2 tsk malen vitpeppar
1/2 kanel
2 dl grovt hackade dadlar
1/2 dl russin
1/2 dl grovt hackade torkade aprikoser
1 krm vitt steviapulver
5 dl vatten

Gör så här:

Värm upp 2 msk olja i en stor kastrull, hacka löken och låt den fräsa i oljan en liten stund. Hacka vitlök, ingefära och torkade frukter och lägg i kastrullen. Sänk värmen och stek alltsammans någon minut. Häll över vinäger, soja, tamarindpasta och rör i alla kryddor. Rör i en del av nyponpurén och lite av vattnet. Mixa till en slät smet och rör sedan i resten av purén och så mycket vatten du tycker blir bra. Smaka av med lite salt om du tycker det behövs. Låt ketchupen puttra på låg värme en stund. Under tiden rengör burkar och sterilisera med kokande vatten. Häll upp ketchupen och förslut väl. Oöppnad håller den flera månader i kylen.