Långbakad Karljohansvamp

Karljohan finns med på Svampguidens lista över de 10 bästa nybörjarsvamparna. Den har en mycket fin, lite nötaktig smak och passar bra i all sorts matlagning. Vi gjorde ett mustigt långkok där höstens smaker verkligen får ta plats 

INGREDIENSER

½ stor karljohansvamp (alt. 1 hel lite mindre)
½ gul lök med skal
½ röd lök med skal
3 små palsternackor
1 äpple (gärna lite syrligt vildäpple)
3 vitlöksklyftor med skal
1 kvist färsk timjan
½ dl vatten
1 dl rödvin
3 msk olivolja

GÖR SÅ HÄR:

Rensa svampen och halvera den på längden. Skölj palsternackorna och äpplet i kallt vatten. Dela äpplet på mitten och lägg svamp, äppelhalvor, samt resten av ingredienserna med skal och allt i en gjutjärns- eller i lergryta. Häll över olivolja, vatten, vin och salta. Baka under lock i mitten av ugnen på 175 °C i ca. 2-3 h.