Jack Bourguignon

Jackfruit är en art i mullbärssläktet och finns vildväxande, i regnskogarna i Västra Ghats, Indien och i Filippinerna. Den odlas på många håll i tropikerna.
Det mogna fruktköttet är gult och äts som söt färskfrukt. Det omogna fruktköttet används som grönsak, ibland torkat eller inlagt i saltlag. I Sverige hittar du inlagd jackfruit på burk i asiatiska butiker. Ibland finns det även färska bitar i välsorterade butiker. Näringsvärdet i själva fruktköttet är ganska lågt (innehåller karoten och Vitamin C). Det är energirikt och fullt av fibrer, som är bra för magen. Det nyttigaste med jackfruit är fröna, som är rika på både kalcium och proteiner. De följer med fruktköttet på burk och är både mjuka och goda, så peta inte bort dem.

I det här receptet använder vi den inlagda jackfrukten på burk.

Ingredienser

3 burkar jackfruit (dubbelkolla att den är inlagd i saltlake och inte i socker)
En näve torkade trattkantareller
1 morot
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk kallpressad rapsolja
2 msk tomatpuré
2 lagerblad
Ett knippe färsk timjan
4 dl rödvin
2 1⁄2 dl grönsaksbuljong
1 gul lök
6 st små lökar
3 vitlöksklyftor
Ett paket färska ekologiska champinjoner
Persilja att garnera med

Gör så här:

Lägg trattkantarellerna  i lite vatten, tills de mjuknar (använd vattnet i grytan). Skölj jackfruktbitarna ordentligt i ett durkslag. Hacka den stora gula löken och tärna moroten. Fräs  löken i oljan och tillsätt jackfrukten, tomatpurén och moroten, de uppmjukade trattkantarellerna med svampvatten. Häll över vin och buljong, lägg i lagerblad, timjan och vitlök och låt alltsammans koka på medeltemperatur  i 30 min. Bryn champinjonerna hela och lägg i dem. Låt grytan puttra vidare på låg temperatur i ytterligare minst 20 minuter. Garnera med persilja när du serverar. Grytan passar bra ihop med kokt eller ugnsbakad potatis.