Hösttallrik med blomkålssvamp

Blomkålssvamp med tofu, äpple och valnötter - en lyxig hösttallrik med smak från skogen.

INGREDIENSER (4 PORTIONER):

  • 1 liten blomkålssvamp (eller ½ stor)
  • 4 skivor friterad tofu (eller fritera själv)
  • ¼ rödkålshuvud
  • ¼ vitkålshuvud
  • 1 liten salladslök
  • 1,5 dl valnötter
  • 2 små vildäpplen (eller 1 vanligt surt äpple)
  • 1 msk mörk sirap
  • salt 
  • peppar
  • olja
  • äppelcidervinäger
  • citronsaft


GÖR SÅ HÄR:

Rensa blomkålssvampen och dela den i mindre bitar med händerna. Strimla rödkål och vitkål med en mandolin eller en osthyvel. Blanda kålstrimlorna i en bunke med salt, peppar och äppelcidervinäger. Skiva äpple tunt och pressa över ½ citron och lägg i en skål för sig. Skölj och skiva den nedre delen av purjolöken. 

Stek salladslöken (lämna lite grön blast till garnering) tillsammans med blomkålssvampen i en stekpanna med olja. Salta och peppra. Stek eller fritera tofun i rikligt med olja och lite salt. Rosta valnötter i en stekpanna. Ta bort från spisen och tillsätt sirap under omrörning. 

Uppläggning
Jobba i lager med en tofuskiva som botten. Därefter några äppleskivor och överst kålsalladen. Blanda valnötterna med blomkålssvampen och fördela jämt kring tofubottnen. Garnera med den gröna blasten på saladslöken.