Glutenfri, vegansk plommonkaka

Ingredienser:

  • 1 tsk grobladsfrön (du kan även använda 1 msk chiafrön - funktionen är densamma)
  • 1,5 dl havremjöl
  • 1,5 dl majsmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 dl råsocker
  • 1 dl äppelmos
  • 1 msk kokosfett
  • 1 msk rapsolja
  • 1 dl havre-yogurt
  • 2 msk rostade rapsfrön (Om du inte har det kan du använda vallmofrön eller något annat gott som kan fungera som ströbröd)

Gör så här:

lägg 1 tsk grobladsfrön i 2 msk vatten och rör om tills det bildas ett gelé . Låt blandningen stå och tjockna en stund - den ersätter ägg till funktionen (bindande) och är dessutom mycket mer hälsosam. Rör under tiden ihop havremjöl med majsmjöl i en bunke och blanda i bakpulver. Vispa ihop socker och grobladsfrö-gelén, äppelmos, kokosfett, rapsolja och havre-yogurt i en skål och rör ihop till en slät smet. Låt den stå och vila en liten stund.

Sätt ugnen på 180 grader. Dela plommonen på längden och kärna ur dem. Smöra en bakform (inte för stor) med lite kokosfett och täck med rapsfrön (istället för ströbröd). Fördela smeten i formen, låt den gärna rinna ut sakta ut sig själv, den är ganska tjock. Placera ut plommonhalvorna i ett fint mönster och ställ in i ugnen. Grädda i ca 35-40 min, tills kakan rest sig en aning och fått en fin gyllenbrun yta.