Fläderkapris

För det första måste vi klargöra två viktiga saker: 

1) Var noga med att du inte förväxlar fläder med druvfläder eller sommarfläder. De är ganska lätta att skilja  åt men ett misstag vore dumt eftersom både druvfläder och sommarfläder är giftiga. Läs mer om druvfläder här och sommarfläder här. http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caprifolia/sambu/sambrac.html 
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caprifolia/sambu/sambebu.html 

2) Förtär aldrig råa fläderbär, utan se till att alltid först koka dem. Både omogna och mogna bär innehåller ämnet sambunigrin, som i kontakt med vatten avsöndrar blåsyra. I stora mängder kan det orsaka illamående och kräkningar. Som tur är går problemet lätt att lösa genom att koka bären i minst 15 minuter. Sambunigrin splittras vid kokning och gifteffekten försvinner då helt.

 

INGREDIENSER

  • 1/2 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 3,5 dl vatten
  • 1/2 msk äppelcidervinäger
  • 1/2 dl ättiksprit
  • 1/2 l omogna fläderbär (ca. 8-10 normalstora klasar)

 

GÖR SÅHÄR:

Repa bären från klasarna, rensa och skölj dem. Lägg bären i en kastrull med 1l vatten och koka en första vända i 5 minuter. Under tiden kan du röra ihop ingredienserna till lagen och koka upp den. Häll bort vattnet från bären och skölj dem i kallt vatten. Lägg dem sedan i den varma lagen och låt dem koka på låg värme i 10 minuter.  Sila av bären igen och lägg dem i varma, rengjorda små burkar. Häll över den varma lagen, fyll ända upp och skruva igen locken. Förvara svalt och låt dem gärna stå någon vecka innan servering.