Blodrotstinktur

Blodrot är ett riktigt bra allround-medel mot vardagens små blessyrer. Av rötterna kan du tillverka både tinktur, dekokt och avkok. Det vanligaste användningsområdet är utvärtes mot sår och blåsor i munnen. Men den hjälper även invärtes mot diarré och influensa, man får bara vara noga med doseringen eftersom blodrot kan reta känsliga magar. 

Blodrot är antiseptiskt och har starkt sammandragande effekt, vilket förr i tiden gav den namnet ”blodstilla”. Rötterna innehåller höga halter garvämnen, som i kontakt med huden fäller ut proteiner. Det bildas en bakteriedödande och skyddande hinna över såret, som fungerar som ett naturligt plåster. Ämnet tormentillarött (som tidigare har använts flitigt till att färga läder) har egenskapen att hämma bakteriers tillväxt.

Ingredienser:

  • En näve blodrötter
  • Ca 2 dl okryddat brännvin (40%)

Gör så här:

Borsta bort jorden från rotbitarna. Skär dem på längden och bre ut dem att torka, antingen på en plåt i ugnen (på låg temperatur med luckan på glänt) eller i en frukt- och svamptork. Fyll en glasburk till hälften med de helt torra rötterna. Fyll upp med brännvin så att rötterna täcks ordentligt. Stäng burken och låt dra i en månad. Sila noga, till exempel genom kaffefilter och fyll upp på små, mörka glasflaskor.

Använd på små sår (inte stora ytor), finnar, vårtor eller blåsor i munnen. Applicera tinkturen med hjälp av pipett, ett finger eller en liten tygbit. Du kan även lösa upp några droppar i vatten och använda som munskölj mot blåsor i munnen och inflammerat tandkött.