Älggrässirap

Älggräs innehåller salicylsyra, ett ämne som liknar acetylsalicylsyra, vilket är den aktiva ingrediensen i flera huvudvärkstabletter (bland andra aspirin och treo). Två matskedar sirap på älggräs då och då är bra mot huvudvärk eller lätt förkylning, men som med alla medicinalväxter gäller det att inte överkonsumera.


INGREDIENSER

  • 60 klasar älgört
  • 1,5 kg socker
  • 1 ekologisk citron
  • 1,5 l vatten
Älggrässirap får en fin bärnstensbrun färg. Saften blir gyllengul.

Älggrässirap får en fin bärnstensbrun färg. Saften blir gyllengul.

GÖR SÅ HÄR:

Utgå från saftreceptet här. När du har silat av saften och kokat upp den igen kan du helt enkelt låta en del av saften puttra vidare och bli sirap. Det kan ta upp till fyra timmar, lite beroende på hur trögflytande och intensiv du vill ha den. Tänk att vätskan ska kokas ned till ungefär hälften. Det är viktigt att inte låta den stormkoka utan verkligen se till att den småputtrar konstant på låg värme.

För att få en riktigt stark blomsmak tog vi silduken med blommorna och lät den hänga ner i sirapskoket under de första två timmarna. Sedan fick sirapen puttra vidare i ytterligare 1,5 timme (alltså blev sammanlagd koktid: 3,5 h) , tills den började kännas lagom trögflytande. Häll upp på väl rengjorda flaskor eller burkar. Du kan exempelvis ringla sirapen över pannkakor eller använda den som smaksättare i glass och andra efterrätter.