Älggräsmarmelad

Den här marmeladen är en restprodukt vi gjorde för att slippa slänga bort blommor från vårt saftkok. Börja därför med att koka saft och/eller sirap på älggräs:


INGREDIENSER

  • 50-60 klasar älggräsblommor (överblivna från saftkokning)
  • 1 ekologisk citron
  • 1 dl vatten
  • 1 dl sirap av älggräs (kan bytas ut mot råsocker om du inte ville göra älggrässirap innan)
  • 1 dl mandlar
  • 1/2 dl glykos eller 1 dl syltsocker med pektin ifall du vill ha sötare smak


GÖR SÅ HÄR:

Skär citronen i skivor, antingen hela, halva eller fjärdedelar - beroende på vad du tycker blir finast. Släng bort de kärnor du hittar. Lägg citronbitarna i en kastrull och häll på vattnet och sirapen. Koka upp och låt puttra i 15 min, tills citronbitarna börjar bli lite genomskinliga. Under tiden kan du rensa igenom blommorna och ta bort de största pinnarna. Mixa blommorna till en brun massa. Den ser aningen oaptitlig ut, men har en blommig och fin smak. Lägg blommassan i kastrullen och rör i glykosen. Låt alltihop puttra en stund, tills det får en tjock konsistens. Under tiden kan du hacka mandlarna. Rör i mandlarna och häll sedan upp marmeladen på väl rengjorda burkar.

Tips för dig som äter ost: ta en bit fröknäcke och täck den med ett tjockt lager blåmögelost. Toppa med marmeladen gjord på älggräsblommor.