Hasselnötssmör

Lyxigt smörgåspålägg direkt från skogen

INGREDIENSER

  • 3 dl hasselnötskärnor
  • 1 dl jordnötsolja
  • 1 tsk honung eller sirap (vi använde älggrässirapen som vi skrev om för några veckor sedan)


GÖR SÅHÄR:

Rosta hasselnötterna i en het stekpanna i några minuter eller på hög värme i ugnen i ca 7-8 minuter och låt dem svalna. Ta en näve nötter i taget och gnugga dem mellan handflatorna. Då lossnar lite av skalet som kan ha blivit bränt under rostningen (det går lika bra att ha allt skal kvar om man gillar den lite starkare brända smaken). 
Häll först olja och sirap i en mixer. Tillsätt därefter nötterna och lite salt. Mixa till en slät kräm eller önskad konsistens. Smaka av med eventuellt mer salt och sirap. 
Om du vill ha ett nyttigare smör kan du utesluta sirap/honung och istället använda lite mer olja.


Sushisallad med tempeh och strandaster

Öppen sushi med smak av havet

INGREDIENSER 3-4 PORTIONER

  • 200 g sushiris
  • 2 msk risvinäger
  • 1 ½ tsk socker
  • ½ tsk salt
  • 1-2 avocado
  • 10-15 st strandasterblad
  • ½ tempeh
  • 2-3 msk olivolja
  • 1 msk riven ingefära
  • ½ msk hackad chili
  • 1 tsk salt


GÖR SÅHÄR:

Blanda ingefära, chili, olja och salt i en liten plastpåse och skiva tempeh i 0,5 cm tjocka skivor. Lägg i skivorna och marinera i minst 1 timme.

Skölj riset ordentligt under kallt vatten i en sil. Lägg i en kastrull och fyll på med 2 ½ dl vatten. Koka upp, sänk värmen och låt skjuda på låg värme i 18-20 minuter under lock. Tag av kastrullen från plattan och låt den stå med locket på i 15 minuter.

Ta en liten kastrull under tiden och blanda risvinsvinäger, salt och socker. Värm upp tills sockret löser sig (rör om) och låt sedan vätskan svalna. 

När riset är klart, vänd det försiktigt med en träslev i 1-2 minuter så att kornen separeras och får en luftigare konsistens. Häll därefter över riset i en grund form och blanda varsamt i den kalla vinägervätskan. Sprid ut riset i formen.

Stek tempehbitarna i rikligt med olja tills de fått en fin brun yta på båda sidorna. Lägg på hushållspapper och låt oljan rinna av. 

Dela avocadon på mitten och plocka ur kärnan. Skär 2 snitt på längden i varje avocadohalva och gröp försiktigt ur avocadobitarna (de ska se ut som de man får på sushibitar). Skölj strandaster i kallt vatten och skär av den nedesta stjälken. Dela tempehbitarna på längden och lägg upp dem tillsammans med avocado och strandaster på riset. 

Avnjut sushisalladen direkt ur formen med varsin sked eller bara direkt med händerna.

Gör din egen vilda pepparotswasabi. Den passar perfekt till sushisallad.


Björnbärs-bars

Rawfood-snacks som passar perfekt till mellanmål, efter träningen eller som efterrätt.

 

INGREDIENSER:

  • 1,5 dl björnbär
  • 2 dl naturella orostade mandlar (eller dina favoritnötter)
  • ½ dl solrosfrön
  • ½ dl pumpafrön
  • 2 dl torkade dadlar
  • 1 nypa salt
     

GÖR SÅ HÄR:

Hacka mandlarna och mixa alla ingredienser i en bunke med stavmixer. Lägg bakplåtspapper i en smal långpanna eller annan form men lagom hög kant. Tryck ut smeten och jämna ut den så att den är ungefär 1-2 cm på höjden. Låt stå i kylen ett par timmar. Skär upp lagom stora bitar och servera.

*Ekologiska mandlar är ganska dyra så det går bra att byta ut dem mot ett billigare ekologiskt alternativ. Ett sätt att dryga ut är att använda en större del solrosfrön och pumpafrön, vilket blir minst lika gott. Gör din egen favoritblandning av nötter och frön.
I detta recept använde vi enbart ekologiska ingredienser.


Fläderkapris

För det första måste vi klargöra två viktiga saker: 

1) Var noga med att du inte förväxlar fläder med druvfläder eller sommarfläder. De är ganska lätta att skilja  åt men ett misstag vore dumt eftersom både druvfläder och sommarfläder är giftiga. Läs mer om druvfläder här och sommarfläder här. http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caprifolia/sambu/sambrac.html 
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caprifolia/sambu/sambebu.html 

2) Förtär aldrig råa fläderbär, utan se till att alltid först koka dem. Både omogna och mogna bär innehåller ämnet sambunigrin, som i kontakt med vatten avsöndrar blåsyra. I stora mängder kan det orsaka illamående och kräkningar. Som tur är går problemet lätt att lösa genom att koka bären i minst 15 minuter. Sambunigrin splittras vid kokning och gifteffekten försvinner då helt.

 

INGREDIENSER

  • 1/2 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 3,5 dl vatten
  • 1/2 msk äppelcidervinäger
  • 1/2 dl ättiksprit
  • 1/2 l omogna fläderbär (ca. 8-10 normalstora klasar)

 

GÖR SÅHÄR:

Repa bären från klasarna, rensa och skölj dem. Lägg bären i en kastrull med 1l vatten och koka en första vända i 5 minuter. Under tiden kan du röra ihop ingredienserna till lagen och koka upp den. Häll bort vattnet från bären och skölj dem i kallt vatten. Lägg dem sedan i den varma lagen och låt dem koka på låg värme i 10 minuter.  Sila av bären igen och lägg dem i varma, rengjorda små burkar. Häll över den varma lagen, fyll ända upp och skruva igen locken. Förvara svalt och låt dem gärna stå någon vecka innan servering.


Hallongrottor - glutenfria & utan socker

INGREDIENSER

  • 2 dl blött mandelmjöl (restprodukt från vårt recept på hemmagjord mandelmjölk)
  • 1,5 dl mortlade ekologiska havregryn
  • 1 tsk ekologiskt bakpulver
  • 2 msk lukumapulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 0,5 tsk pulver av raw-torkad stevia
  • 1 dl kokosfett

 

 GÖR SÅHÄR:

Sätt ugnen på 200 grader. Smält kokosfettet i mikrovågsugn och mät upp 1 dl. Rör ihop mandel med alla torra ingredienser. Blanda i kokosfettet och forma till en deg. Tryck ut den i små formar och gör en liten grop i mitten av varje. Klicka i några hallon så att de fyller varje grop. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter (beroende på ugn). Så fort de har börjat få fin brun färg i kanterna är de klara. Låt de vila en stund innan servering.


Tempura på kärleksört

Tempura är en japansk rätt som går ut på att fritera mat i en speciell frityrsmet. Det här receptet utgår från samma smet vi använda till vår tempura-friterade svinmålla.

 

INGREDIENSER

  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl kallt vatten
  • 1 dl kall folköl
  • 3 msk matolja
  • En hel del olja att fritera i
  • 5 dl rensade och tvättade blad av kärleksört

 

GÖR SÅHÄR:

Blanda de torra ingredienserna först. Rör sakta i olja, vatten och öl, tills smeten känns mjuk och krämig. Låt den stå kallt i minst 30 min.

Värm upp oljan i en kastrull. Doppa sedan kärleksörtsbladen en och en, först i smeten och sedan  ner i oljan - där får de stanna i knappt en minut, tills de fått fin färg.

Lägg dem sedan på en stor bit hushållspapper så att oljan får rinna av. Servera med en god dipp, till exempel smaksatt majonäs.


Tempura på svinmålla

Tempura är en japansk rätt som går ut på att fritera mat i en speciell frityrsmet. Vi brukar utgå från det här äggfria smetreceptet, men det finns många olika varianter.

 

INGREDIENSER

  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl kallt vatten
  • 1 dl kall folköl
  • 3 msk matolja
  • En hel del olja att fritera i
  • 10 st hela stänglar svinmålla med blad och blommor

 

GÖR SÅHÄR:

Blanda de torra ingredienserna först. Rör sakta i olja, vatten och öl, tills smeten känns mjuk och krämig. Låt den stå kallt i minst 30 min.

Rensa svinmållan så att stjälkarna är bladfria nedtill och de övre växtdelarna (blad och blommor) bildar som en krona. Tänk på att spara de bortrensade bladen (passar fint i gröna smoothies - här har vi recept på en sådan).

Värm upp oljan i en kastrull. Doppa sedan grönsakerna en och en, först i smeten och sedan  ner i oljan - där får de stanna i knappt en minut, tills de fått fin färg. Håll dem helt enkelt upp och ner i stjälkarna.

Lägg dem sedan på en stor bit hushållspapper så att oljan får rinna av. Servera med en god dipp, till exempel smaksatt majonäs.


Blåbärssmoothie med mandelmjölk

INGREDIENSER (2-3 PORTIONER

  • 1,5 dl blåbär
  • 1/2 banan
  • 2,5 dl mandelmjölk
  • 1/2 dl iskallt vatten
  • 1 tsk lucumapulver (näringsrikt naturligt sötningsmedel från Peru och Chile)

Du kan köpa mandelmjölk i affären, men den är ofta väldigt sötad och ganska dyr. Som tur är går det enkelt att göra egen mandelmjölk - mycket godare och billigare. Vi la upp ett recept på mandelmjölk här:

 

GÖR SÅ HÄR:

Mixa alla ingredienser tills smoothien blir slät. Häll upp på fina glas och servera kall.

 

blog blåbärssmoothie 1.jpg

Mandelmjölk

Du kan köpa mandelmjölk i affären, men den är ofta väldigt sötad och ganska dyr. Det går enkelt att göra egen mandelmjölk - mycket godare och billigare.

 

INGREDIENSER

  • 2,5 dl mandlar
  • Vatten till blötläggning
  • 5-7 dl vatten till mjölk (beroende på hur tjock du vill ha den)

 

GÖR SÅ HÄR:

Lägg mandlarna i en skål med vatten och låt stå kallt i 10 timmar. Skala och skölj dem. Mixa tillsammans med nytt vatten och sila av vätskan i en tät silduk. Det kommer inte rinna igenom så lätt utan det behövs lite handpåläggning för att klämma ut vätskan, men det är det värt. Släng inte bort massan som blir över utan använd den till bakning, gröt eller andra goda saker!


Te på älggräsblommor

Älggräs innehåller salicylsyra, ett ämne som liknar acetylsalicylsyra, vilket är den aktiva ingrediensen i flera huvudvärkstabletter (bland andra aspirin och treo). Ett te på torkade älggräsblommor fungerar bra till att bota huvudvärk eller lätt förkylning, men som med alla medicinalväxter gäller det att inte överkonsumera. Drick alltså inte varje dag eller i alltför stora mängder på en gång. Det passar bäst som kvällste eftersom det har en lugnande effekt.

Du kan även göra te på älgörtens blad. Det får inte lika stor medicinsk effekt som blommorna, men smakar väldigt gott.


INGREDIENSER

  • Ca 50 klasar av älggräsblommor (du kan självklar använda fler 50 st brukar räcka till en liten burk te)


GÖR SÅ HÄR:

Bre ut blomklasarna för torkning, antingen på bakplåtspapper i ugn (under 50 grader med luckan på glänt), eller i en frukt- och svamptork (lägsta temperatur). Det går även att lufttorka dem, men det tar längre tid och du måste vara noga med att vända dem ofta så de inte möglar. Om du torkar i ugn: passa blommorna ordentligt så de inte blir brända.

Repa av de torra blommorna från klasarna och lägg i en luft- och ljustät burk. Det bästa är gamla apotekarburkar i mörkt glas. Blommorna håller sig i upp till ett år, men den medicinska effekten avtar med tiden.


Älggräsmarmelad

Den här marmeladen är en restprodukt vi gjorde för att slippa slänga bort blommor från vårt saftkok. Börja därför med att koka saft och/eller sirap på älggräs:


INGREDIENSER

  • 50-60 klasar älggräsblommor (överblivna från saftkokning)
  • 1 ekologisk citron
  • 1 dl vatten
  • 1 dl sirap av älggräs (kan bytas ut mot råsocker om du inte ville göra älggrässirap innan)
  • 1 dl mandlar
  • 1/2 dl glykos eller 1 dl syltsocker med pektin ifall du vill ha sötare smak


GÖR SÅ HÄR:

Skär citronen i skivor, antingen hela, halva eller fjärdedelar - beroende på vad du tycker blir finast. Släng bort de kärnor du hittar. Lägg citronbitarna i en kastrull och häll på vattnet och sirapen. Koka upp och låt puttra i 15 min, tills citronbitarna börjar bli lite genomskinliga. Under tiden kan du rensa igenom blommorna och ta bort de största pinnarna. Mixa blommorna till en brun massa. Den ser aningen oaptitlig ut, men har en blommig och fin smak. Lägg blommassan i kastrullen och rör i glykosen. Låt alltihop puttra en stund, tills det får en tjock konsistens. Under tiden kan du hacka mandlarna. Rör i mandlarna och häll sedan upp marmeladen på väl rengjorda burkar.

Tips för dig som äter ost: ta en bit fröknäcke och täck den med ett tjockt lager blåmögelost. Toppa med marmeladen gjord på älggräsblommor.


Älggrässirap

Älggräs innehåller salicylsyra, ett ämne som liknar acetylsalicylsyra, vilket är den aktiva ingrediensen i flera huvudvärkstabletter (bland andra aspirin och treo). Två matskedar sirap på älggräs då och då är bra mot huvudvärk eller lätt förkylning, men som med alla medicinalväxter gäller det att inte överkonsumera.


INGREDIENSER

  • 60 klasar älgört
  • 1,5 kg socker
  • 1 ekologisk citron
  • 1,5 l vatten
Älggrässirap får en fin bärnstensbrun färg. Saften blir gyllengul.

Älggrässirap får en fin bärnstensbrun färg. Saften blir gyllengul.

GÖR SÅ HÄR:

Utgå från saftreceptet här. När du har silat av saften och kokat upp den igen kan du helt enkelt låta en del av saften puttra vidare och bli sirap. Det kan ta upp till fyra timmar, lite beroende på hur trögflytande och intensiv du vill ha den. Tänk att vätskan ska kokas ned till ungefär hälften. Det är viktigt att inte låta den stormkoka utan verkligen se till att den småputtrar konstant på låg värme.

För att få en riktigt stark blomsmak tog vi silduken med blommorna och lät den hänga ner i sirapskoket under de första två timmarna. Sedan fick sirapen puttra vidare i ytterligare 1,5 timme (alltså blev sammanlagd koktid: 3,5 h) , tills den började kännas lagom trögflytande. Häll upp på väl rengjorda flaskor eller burkar. Du kan exempelvis ringla sirapen över pannkakor eller använda den som smaksättare i glass och andra efterrätter.


Älggrässaft

Älggräs innehåller salicylsyra, ett ämne som liknar acetylsalicylsyra, vilket är den aktiva ingrediensen i flera huvudvärkstabletter (bland andra aspirin och treo). Därför är saft på älggräs väldigt praktiskt när du vill bota huvudvärk eller lätt förkylning, men som med alla medicinalväxter gäller det att inte överkonsumera. Drick alltså inte varje dag eller i alltför stora mängder på en gång. Den passar bra att frysa in i små portioner, som du kan ta fram när vinterförkylningarna slår till.

 

INGREDIENSER

  • 60 klasar älgört
  • 1,5 kg socker
  • 1 ekologisk citron
  • 1,5 l vatten

 

GÖR SÅ HÄR:

Rensa blommorna ordentligt och lägg klasarna i botten av en stor bunke. Skala zesten av citronen (bara det gula skalet) och pressa ur saften. Blanda med vatten i en kastrull och häll i allt socker. Koka upp under omrörning. Häll den varma sockerlagen över blommorna och rör runt. Låt stå övertäckt i minst tre, gärna fyra dygn. Sila av med finmaskig silduk och häll saften i en ren kastrull. Koka upp den silade saften igen och fyll upp på varma, rengjorda flaskor. Spara blommorna! De kan vara bra att ha om du vill koka sirap av en del av saften (recept på sirap finns här). Ett annat fint sätt att använda blommorna är att koka marmelad på dem (recept här). 

blog älggrässaft upphälld 01.jpg

Bärläder av blåbär

Ett underbart sätt att torka bär och frukter är att göra så kallat bärläder eller fruktläder. Det är helt sockerfritt och kanske världens bästa godis. Du kan använda nästan alla sorters bär och frukter. Genom att mixa/mosa råa bär innan torkning går processen dessutom lättare, eftersom skalen inte kan skydda lika mycket. Här är en variant med färska vilda blåbär:

 

INGREDIENSER BLÅBÄRSLÄDER

  • 2,5 dl blåbär per stöpa
  • 2 msk lucumapulver

 

GÖR SÅ HÄR:

Om du torkar i frukt- och svamptork: klä in ett torklager med bakplåtspapper. Om det sticker ut för mycket kan du klippa runt kanterna. Om du torkar i vanlig ugn: lägg bakplåtspapper på en djup plåt eller i en stor, ugnsfast form.

Mixa bären till en slät juicemassa och häll försiktigt ut den på pappret. Bre ut massan till ett ca 3-5 mm tunt lager.

Torka på 40-50 grader i några timmar, det kan ta upp till 8h. Det är svårt att ange en exakt torktid, eftersom varje ugn fungerar lite olika, så när du gör det första gången får du ha lite extra koll.

Ta loss den torra, men mjuka massan från pappret. Antingen rullar du en lång rulltårta, som du kan skära i bitar. Ett annat sätt är att riva lädret i lagom stora munsbitar. Pudra över lucumapulvret så att det täcker hela bitarna.

Förvara i en sluten burk eller papperspåse, på torr plats så håller de i minst ett år.


Te på johannesört

Det har framkommit i flera studier att johannesört hjälper lika bra mot nedstämdhet och ångest som syntetiskt framställda läkemedel. Den som äter någon typ av medicin bör dock undvika johannesört helt eftersom den påverkar läkemedelsnedbrytande enzymer i levern, vilket kan göra mediciner verkningslösa. Ett annat generellt problem med så kallad alternativmedicin från vilda växter är svårigheten att dosera på ett kontrollerat sätt, så johannesört är inget bra alternativ för den som är djupt deprimerad eller har svåra sömnproblem. Uppsök alltid läkare först.

 

INGREDIENSER (1 KOPP)

  • 1 tsk torkade knoppar/blommor från johannesört
  • 2 dl vatten

 

GÖR SÅ HÄR:

Koka upp vattnet och häll det över örterna. Låt dra i 5-10 minuter. Drick flera gånger dagligen när du känner dig lite hängig, men se till att läsa på ordentligt innan.

 


Kaffesurr

Förr i tiden använde man framförallt cikorians pålrot. Av den tillverkades så kallat kaffesurrogat eller ”kaffesurr”, som det hette i folkmun. Det blev vanligt i västvärlden under efterkrigstiden, när det rådde stor brist på lyxvaror, som äkta kaffe. I Tyskland massproducerades kaffesurrogat och fick smeknamnet ”Muckefuck” - en omskrivning av franskans Mocca Faux.

Cikorians rot innehåller ämnet inulin - en fibersort, som främst används som naturligt sötningsmedel. Inulin boostar immunförsvaret, hjälper tarmfloran och främjar kroppens upptagning av både calcium och magnesium.

Vi testade oss fram till det här receptet på kaffesurrogat:

 

INGREDIENSER:

  • 10-15 st cikoriarötter

 

GÖR SÅ HÄR:

Tvätta bort all jord från rötterna och skär dem i små bitar. Lägg bitarna på en plåt och torka på låg värme (max 50 grader) i ugnen med ugnsluckan på glänt. Det kan ta upp till 10 timmar att få ut all vätska ur rötterna. För att hälsokaffet ska få en godare smak kan du välja att rosta de torkade rötterna på hög värme i en stekpanna en kort stund, tills de fått färg men utan att bränna dem. Om du hellre vill ha raw-kaffe kan du hoppa över det steget, men då blir smaken lite råare. Mortla rotbitarna lite så de blir lättare att hantera för en kvarn eller mixer. Mixa eller mal till ett fint pulver. Vi provade även att bara använda mortel genom hela processen. Det går också bra, men tar lite längre tid att få till ett fint pulver. Koka upp vatten och dosera 1,5 tsk pulver per kopp hälsokaffe. Lägg pulvret i ett vanligt kaffefilter och sila hett vatten igenom, precis som med kaffe. Njut!


Primörer med beurre blanc

Det här är ett gästrecept av Erik Neppelberg:

Beurre blanc är kanske den godaste såsen som finns och serveras traditionellt till fisk, men jag tycker att det fungerar minst lika bra till primörer.
— Erik Neppelberg, Krogredaktör Nöjesguiden Malmö/Lund

INGREDIENSER:

  • En näve gula kantareller
  • Olika små betor (gula, röda, polka)
  • Grön eller vit sparris

 

Beurre blanc (smörsås):

  • 100 g rumstempererat smör
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl vitt torrt vin
  • 1-2 schalottenlökar
  • ca 1 dl vispgrädde (valfritt)
  • Salt
  • Peppar

 

GÖR SÅ HÄR:

Stek kantarellerna i smör. Koka betorna i saltat vatten i tills de är mjuka (gärna lite stunsiga). Koka sparrisen några minuter i saltat vatten.

 

Såsen:

Finhacka schalottenlöken och fräs i lite smör utan att det tar färg. Tillsätt vinägern och vinet och koka ihop på hög värme tills vätskan nästan kokat bort och ca 1 tsk vätska återstår. Vispa ner smöret i omgångar tills det reder sig som en sås. Smaka av med salt och peppar och späd med lite vispgrädde om du vill, för att runda av smaken.

Lägg upp på en tallrik och ringla över såsen. Servera med ett kallt glas torrt riesling.  


Chiapudding med vresroskräm och blåbär

Det bästa med chiafrön är att de bildar ett gelé, när de kommer i kontakt med vätska vilket går att utnyttja när du vill laga mat, som kräver bindande ingredienser - exempelvis ägg. Vår favorit är pudding på chiafrön. Toppa med dina favoritbär och -frukter. Det blir särskilt vackert att servera i glasburkar så att man ser de olika lagren. Tips: vill du inte ha "prickar" (hela frön) i puddingen kan du mixa den innan den får stå kallt och tjockna.

Mängd till 1 portion.

INGREDIENSER TILL PUDDINGEN:

  • 1/2 dl chiafrön
  • 1,5 dl vegetabilisk mjölk. det fungerar fint med både havre-, mandel-, cashew- och kokosmjölk.
  • 1 tsk lucumapulver (ger lite sötma och en rundare smak)

 

INGREDIENSER TILL TOPPING:

  • Ca 10 st blomblad från vresros
  • 1/2 dl kokos- eller havregrädde
  • 1 tst lucumapulver (som naturligt sötningsmedel)
  • 2 msk blåbär

 

GÖR SÅHÄR:

Blanda ihop puddingingredienserna och låt de stå kallt i minst 20 minuter så att puddingen hinner bli fast.

Mixa rosens blad med grädden och lucumapulvret till en slät kräm. Häll denna över puddingen och toppa sist med blåbären.


Grön smoothie med svinmålla och kärleksört

Ett bra smoothievirke kännetecknas av att det både har en mild smak och att det är nyttigt. Här får svinmålla och kärleksört full pott i poängbedömningen. Svinmålla innehåller till och med dubbelt så mycket C-vitamin som spenat.

INGREDIENSER:

  • Ca 2 dl blad från svinmålla
  • 1 dl blad från kärleksört
  • 2 dl mangobitar (gärna frysta)
  • 2 dl kallt vatten

 

GÖR SÅHÄR:

Mixa allt ordentligt och servera kallt . En perfekt start på dagen!


Ivan Chai

Mjölkörtens blad ger ett väldigt gott te. Det här har man vetat om länge i Ryssland, speciellt i trakterna runt Sankt Petersburg, där den traditionella drycken Ivan Chai producerats i hundratals år. På 1800-talet startades en massproduktion, eftersom ryska tehandlare insåg att det inhemska, billiga mjölkörtstéet var förvillande likt äkta Kina-te. De började helt enkelt dryga ut sina dyra importerade varor med inhemskt mjölkörtste. Bluffen blev dock ganska snabbt avslöjad när det uppdagades att handlarna sålde mer te än de importerade.

 

INGREDIENSER:

  • Ca 15 st mjölkörtsstjälkar (En liten burk té, som räcker till ungefär 30 koppar).

 

 GÖR SÅHÄR:

Repa av bladen från stjälkarna. Massera sönder dem med händerna, så att vätskan tränger ut och forma växtmassan till små bollar. Packa sedan bollarna tätt i en plastpåse och rulla ihop den till ett paket. Vira in rullen i en handduk och låt allting ligga på ett varmt ställe (till exempel ovanför kylskåpet) i en vecka.

Ta sedan ut de fermenterade bladen och torka dem på max 60 grader, antingen i en svamptork eller i ugnen med luckan på glänt. Téet blir mycket smakrikt med både blommiga och tobaksliknande, rökiga noter. Du kan styra smaken genom att förkorta/förlänga fermenteringstiden. Alternativt kan du låta bladbollarna ligga i luften några timmar och oxidera innan fermenteringen, som då blir kortare. Du kan även prova att rosta de fermenterade bladen en kort stund innan torkningen.