Jack Bourguignon

Jackfruit är en art i mullbärssläktet och finns vildväxande, i regnskogarna i Västra Ghats, Indien och i Filippinerna. Den odlas på många håll i tropikerna.
Det mogna fruktköttet är gult och äts som söt färskfrukt. Det omogna fruktköttet används som grönsak, ibland torkat eller inlagt i saltlag. I Sverige hittar du inlagd jackfruit på burk i asiatiska butiker. Ibland finns det även färska bitar i välsorterade butiker. Näringsvärdet i själva fruktköttet är ganska lågt (innehåller karoten och Vitamin C). Det är energirikt och fullt av fibrer, som är bra för magen. Det nyttigaste med jackfruit är fröna, som är rika på både kalcium och proteiner. De följer med fruktköttet på burk och är både mjuka och goda, så peta inte bort dem.

I det här receptet använder vi den inlagda jackfrukten på burk.

Ingredienser

3 burkar jackfruit (dubbelkolla att den är inlagd i saltlake och inte i socker)
En näve torkade trattkantareller
1 morot
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk kallpressad rapsolja
2 msk tomatpuré
2 lagerblad
Ett knippe färsk timjan
4 dl rödvin
2 1⁄2 dl grönsaksbuljong
1 gul lök
6 st små lökar
3 vitlöksklyftor
Ett paket färska ekologiska champinjoner
Persilja att garnera med

Gör så här:

Lägg trattkantarellerna  i lite vatten, tills de mjuknar (använd vattnet i grytan). Skölj jackfruktbitarna ordentligt i ett durkslag. Hacka den stora gula löken och tärna moroten. Fräs  löken i oljan och tillsätt jackfrukten, tomatpurén och moroten, de uppmjukade trattkantarellerna med svampvatten. Häll över vin och buljong, lägg i lagerblad, timjan och vitlök och låt alltsammans koka på medeltemperatur  i 30 min. Bryn champinjonerna hela och lägg i dem. Låt grytan puttra vidare på låg temperatur i ytterligare minst 20 minuter. Garnera med persilja när du serverar. Grytan passar bra ihop med kokt eller ugnsbakad potatis.

Gazpacho med kärleksört

INGREDIENSER:

  • 1,5 dl kärleksört (bladen)
  • 3 stora tomater
  • ½ liten rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk olivolja
  • Salt
  • Peppar


 GÖR SÅHÄR:

Plocka kärleksörtblanden och skölj dem. Dela tomaterna i 4 delar, hacka löken grovt och skala vitlöken. Mixa till önskad konsistens. Smaksätt med rödvinsvinäger, olivolja, salt och peppar. Garnera med små kärleksörtsblad och servera kallt.
Vi väljer att utesluta paprika som vanligtvis är en del av gazpacho då de är riktiga miljöbovar som innehåller en stor mängd kemikaler. Vi försöker även, så gott det går, att laga mat efter säsong.


Shcavel - vild grön borscht

En avskalad variant på den traditionellt östeuropeiska rätten Schavel.

INGREDIENSER:

  • Ett knippe ängssyra
  • 4 st små potatisar
  • 1 liten gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl hackad ramslök eller annan lök.
  • En skvätt olivolja
  • 1 l grönsaksbuljong
  • Salt och peppar efter behag


GÖR SÅ HÄR:

Tärna potatisen och hacka gullöken. Hetta upp matolja i en gryta och fräs potatis och lök någon minut. Finhacka ängssyran och rör ned den i grytan. Häll över buljongen. Pressa i vitlöksklyftan. Låt koka tills potatisen börjar bli mjuk. Tillsätt ramslöken på slutet och smaka av med salt och peppar. Servera varm.


Soppa på tusensköna

INGREDIENSER

  • 2-3 dl tvättade, rensade och grovt hackade tusenskönor (blad, stjälkar, knoppar och blommor)
  • 2 st mellanstora potatisar
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • salt och vitpeppar efter behag

GÖR SÅ HÄR:

Börja med att lägga undan några blommor att garnera med. Riv potatisarna och hacka vitlöken. Fräs tusenskönor, potatis och vitlök i en stor klick smör eller en skvätt matolja. Häll på buljong och vitvinsvinägern och låt allting puttra på medelhög värme i 5-10 min (tills du tycker att potatisen blivit lagom mjuk). Smaka av med lite salt och peppar om det behövs. Strö över blommor som dekoration.