Torkade äpplen

Ett av de bästa sätten att konservera din vilda skörd är att torka den. Många växter och rötter utvecklar sin fulla potential först när de torkats. Vilda äpplen är ofta rätt sura, men i torkad form blir de mycket sötare och kan ätas som naturgodis.

Kärna ur några äpplen och skär i tunna skivor. Du kan torka dem på olika sätt: i ugnen (max 50 °C med luckan på glänt), i frukttork, upphängda på ett snöre, eller trädda över en pinne. Smaksätt innan torkning genom att strö exempelvis kanel, kakao eller ingefära på de nyskurna skivorna.

Rawfood-bollar med hela lingon

De hela bären blir som små krispiga smakexplosioner i varje tugga.

Nu är det verkligen sista rycket att plocka lingon! Här i Skåne lyckades vi tyvärr inte hitta ett endaste litet bär - så vi åkte några mil norrut för att knipa några av de sista lingonen innan säsongen tar slut.


INGREDIENSER:

  • 2 dl blandad torkad frukt (dadlar, fikon, aprikoser - sånt du gillar eller har hemma)
  • 1,5 dl hasselnötter
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 2 msk osötat äppelmos
  • En näve nyplockade rensade lingon


GÖR SÅHÄR: 

Hacka den torkade frukten och nötterna grovt och lägg alltsammans i en bunke med frön och mos. Mixa till en slät smet eller önskad konsistens. Rör försiktigt i de hela lingonen utan att de går sönder. Forma små bollar i önskad storlek. Låt stå i kylen någon timme.

Äppelremmar

Ett av de bästa sätten att konservera din vilda skörd är att torka den. Många växter och rötter utvecklar sin fulla potential först när de torkats. På senare tid har det blivit särskilt poppulärt att göra så kallat fruit/berry leather - alltså frukt- och bärläder. Det låter kanske inte så aptitligt, men det har faktiskt blivit vårt absoluta favoritgodis på sistone. Särskilt gott är att klippa till långa fina remmar att mumsa på. Det bästa är att smakkombinationerna är oändliga. Här är ett annat recept på bärläder av blåbär:

Ingredienser

  • 15-20 st små vilda äpplen, gärna riktigt syrliga.
  • 1 cm färsk ingefära
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk torkad malen ingefära

Gör så här:

Skölj och kärna ur äpplena. Hacka ner i stora bitar och koka med lite vatten under lock i 10 minuter. Tillsätt den färska, hackade ingefäran. Lägg i kanel och torkad ingefära och koka alltsammans några minuter. Mixa till en slät smet och bre ut massan på bakplåtspapper. Torka i mitten av ugnen på max 50 °C i 5-6 timmar med luckan på glänt. Det kan gå fortare, så håll lite koll - annars blir det chips (vilket också kan vara gott i och för sig). Rulla ihop lädret och förvara torrt och svalt. Det håller sig väl i över ett år. När du serverar: klipp tunna remmar.

Björnbärs-bars

Rawfood-snacks som passar perfekt till mellanmål, efter träningen eller som efterrätt.

 

INGREDIENSER:

  • 1,5 dl björnbär
  • 2 dl naturella orostade mandlar (eller dina favoritnötter)
  • ½ dl solrosfrön
  • ½ dl pumpafrön
  • 2 dl torkade dadlar
  • 1 nypa salt
     

GÖR SÅ HÄR:

Hacka mandlarna och mixa alla ingredienser i en bunke med stavmixer. Lägg bakplåtspapper i en smal långpanna eller annan form men lagom hög kant. Tryck ut smeten och jämna ut den så att den är ungefär 1-2 cm på höjden. Låt stå i kylen ett par timmar. Skär upp lagom stora bitar och servera.

*Ekologiska mandlar är ganska dyra så det går bra att byta ut dem mot ett billigare ekologiskt alternativ. Ett sätt att dryga ut är att använda en större del solrosfrön och pumpafrön, vilket blir minst lika gott. Gör din egen favoritblandning av nötter och frön.
I detta recept använde vi enbart ekologiska ingredienser.


Mandelmjölk

Du kan köpa mandelmjölk i affären, men den är ofta väldigt sötad och ganska dyr. Det går enkelt att göra egen mandelmjölk - mycket godare och billigare.

 

INGREDIENSER

  • 2,5 dl mandlar
  • Vatten till blötläggning
  • 5-7 dl vatten till mjölk (beroende på hur tjock du vill ha den)

 

GÖR SÅ HÄR:

Lägg mandlarna i en skål med vatten och låt stå kallt i 10 timmar. Skala och skölj dem. Mixa tillsammans med nytt vatten och sila av vätskan i en tät silduk. Det kommer inte rinna igenom så lätt utan det behövs lite handpåläggning för att klämma ut vätskan, men det är det värt. Släng inte bort massan som blir över utan använd den till bakning, gröt eller andra goda saker!


Bärläder av blåbär

Ett underbart sätt att torka bär och frukter är att göra så kallat bärläder eller fruktläder. Det är helt sockerfritt och kanske världens bästa godis. Du kan använda nästan alla sorters bär och frukter. Genom att mixa/mosa råa bär innan torkning går processen dessutom lättare, eftersom skalen inte kan skydda lika mycket. Här är en variant med färska vilda blåbär:

 

INGREDIENSER BLÅBÄRSLÄDER

  • 2,5 dl blåbär per stöpa
  • 2 msk lucumapulver

 

GÖR SÅ HÄR:

Om du torkar i frukt- och svamptork: klä in ett torklager med bakplåtspapper. Om det sticker ut för mycket kan du klippa runt kanterna. Om du torkar i vanlig ugn: lägg bakplåtspapper på en djup plåt eller i en stor, ugnsfast form.

Mixa bären till en slät juicemassa och häll försiktigt ut den på pappret. Bre ut massan till ett ca 3-5 mm tunt lager.

Torka på 40-50 grader i några timmar, det kan ta upp till 8h. Det är svårt att ange en exakt torktid, eftersom varje ugn fungerar lite olika, så när du gör det första gången får du ha lite extra koll.

Ta loss den torra, men mjuka massan från pappret. Antingen rullar du en lång rulltårta, som du kan skära i bitar. Ett annat sätt är att riva lädret i lagom stora munsbitar. Pudra över lucumapulvret så att det täcker hela bitarna.

Förvara i en sluten burk eller papperspåse, på torr plats så håller de i minst ett år.


Grön smoothie med svinmålla och kärleksört

Ett bra smoothievirke kännetecknas av att det både har en mild smak och att det är nyttigt. Här får svinmålla och kärleksört full pott i poängbedömningen. Svinmålla innehåller till och med dubbelt så mycket C-vitamin som spenat.

INGREDIENSER:

  • Ca 2 dl blad från svinmålla
  • 1 dl blad från kärleksört
  • 2 dl mangobitar (gärna frysta)
  • 2 dl kallt vatten

 

GÖR SÅHÄR:

Mixa allt ordentligt och servera kallt . En perfekt start på dagen!


Gazpacho med kärleksört

INGREDIENSER:

  • 1,5 dl kärleksört (bladen)
  • 3 stora tomater
  • ½ liten rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk olivolja
  • Salt
  • Peppar


 GÖR SÅHÄR:

Plocka kärleksörtblanden och skölj dem. Dela tomaterna i 4 delar, hacka löken grovt och skala vitlöken. Mixa till önskad konsistens. Smaksätt med rödvinsvinäger, olivolja, salt och peppar. Garnera med små kärleksörtsblad och servera kallt.
Vi väljer att utesluta paprika som vanligtvis är en del av gazpacho då de är riktiga miljöbovar som innehåller en stor mängd kemikaler. Vi försöker även, så gott det går, att laga mat efter säsong.


Nyponmjöl

INGREDIENSER

  • 1-2 l hela, nyplockade nypon.


 GÖR SÅHÄR:

Börja med att torka nyponen på låg värme (max 40-50 grader) i ugnen, med ugnsluckan på glänt. Om du delar nyponen på hälften går torkningsprocessen lite fortare. Tänk på att inte rensa bort nötterna (kärnorna). De är otroligt näringsrika och är den ingrediens som gör helnyponpulver så mycket nyttigare än vanligt nyponpulver, som gjorts på enbart skalen.

När nyponen torkat är det dags att mala ner dem till ett fint pulver. Problemet med nötterna är att de är väldigt hårda. För att kunna mala ned dem till ett mjöl krävs en väldigt kraftig mixer eller en mjölkvarn av lite större kaliber. Vilken metod du än väljer kan det underlätta att krossa nyponen i mortel först.


Raw torkade blåbär

Blåbär är fullproppade med antioxidanter och räknas som ett riktigt superfood. Om du torkar dem behåller de sitt näringsvärde längre.


INGREDIENSER:

  • 5 dl nyplockade och rensade blåbär


 GÖR SÅHÄR:

Täck en plåt med bakplåtspapper och sprid ut bären jämnt. Sätt ugnen på under 40 grader C. Regeln för att raw-torka är att försöka hålla temperaturen för tillagning på under 40 grader. Låt bären stå och torka i ugnen i minst 1 dygn. OBS: tänk på att ha luckan på glänt hela tiden så att luften kan cirkulera, annars bränns bären.

När blåbären är helt tömda på vätska kan du förvara dem i en mörk glasburk eller en papperspåse. De håller sig minst ett år. Ett tips är att lägga dem i gröt, eller att mala ner dem till ett hälsopulver - en fin gå-bort-present. 


Tomatsallad med almfrön

En frisk och fräsch sallad som passar bra på försommaren när två goda ting sammanfaller: de första svenska tomaterna är mogna och almarnas grenar är täckta av bevingade ljusgröna frön.

INGREDIENSER:

  • 4 st färska ekologiska svenska tomater
  • En handfull almfrön
  • En skvätt olivolja
  • 1 tsk äppelcidervinäger

GÖR SÅHÄR:

Skiva tomaterna och lägg ut dem på en tallrik. Ringla över olivolja och vinäger. Toppa med almfröna.


Granolja

INGREDIENSER

Några grankvistar
Valfri olja (viktigt att den inte är känslig för härskning. Olivolja brukar funka bra).
Dosera så att oljan kan täcka grankvistarna helt (1:1 eller 1:2 brukar vara en bra mängd)

 

GÖR SÅ HÄR:

Lägg ingredienserna i en värmetålig glas- eller plastbehållare och ställ den i ett vattenbad. Värm upp på medeltemperatur och låt vattnet sjuda försiktigt i ca 2 timmar. Oljan får inte börja koka för då kan det lukta lite illa. Om du vill att utdraget ska ska bli starkare kan du stänga av plattan och låta det stå med lock på över natten. Sila genom en finmaskig duk (se till att pressa ut oljan så inget går till spillo) och häll upp på flaskor. Förvara på mörk och sval plats.