Fläderkapris

För det första måste vi klargöra två viktiga saker: 

1) Var noga med att du inte förväxlar fläder med druvfläder eller sommarfläder. De är ganska lätta att skilja  åt men ett misstag vore dumt eftersom både druvfläder och sommarfläder är giftiga. Läs mer om druvfläder här och sommarfläder här. http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caprifolia/sambu/sambrac.html 
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caprifolia/sambu/sambebu.html 

2) Förtär aldrig råa fläderbär, utan se till att alltid först koka dem. Både omogna och mogna bär innehåller ämnet sambunigrin, som i kontakt med vatten avsöndrar blåsyra. I stora mängder kan det orsaka illamående och kräkningar. Som tur är går problemet lätt att lösa genom att koka bären i minst 15 minuter. Sambunigrin splittras vid kokning och gifteffekten försvinner då helt.

 

INGREDIENSER

  • 1/2 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 3,5 dl vatten
  • 1/2 msk äppelcidervinäger
  • 1/2 dl ättiksprit
  • 1/2 l omogna fläderbär (ca. 8-10 normalstora klasar)

 

GÖR SÅHÄR:

Repa bären från klasarna, rensa och skölj dem. Lägg bären i en kastrull med 1l vatten och koka en första vända i 5 minuter. Under tiden kan du röra ihop ingredienserna till lagen och koka upp den. Häll bort vattnet från bären och skölj dem i kallt vatten. Lägg dem sedan i den varma lagen och låt dem koka på låg värme i 10 minuter.  Sila av bären igen och lägg dem i varma, rengjorda små burkar. Häll över den varma lagen, fyll ända upp och skruva igen locken. Förvara svalt och låt dem gärna stå någon vecka innan servering.


Vegosill med fläder och rabarber

INGREDIENSER:

  • 1 ½ dl aubergine
  • ½ dl ättiksprit
  • ½ dl socker
  • 1 ½ dl vatten
  • ½ dl koncentrerad fläderblomssaft
  • ¼ äpple
  • 5 cm rabarber
  • 1 lime (skalet)
  • ¼ rödlök
  • 4 vitpepparkorn
  • 4 svartpepparkorn

 

GÖR SÅHÄR:

Koka upp vatten och salta rejält. Dela auberginen i lagom stora “sillbitar”. Förväll auberginen i 6-8 minuter. Tänk på att konsistensen inte får bli för mjuk. Sila av och skölj med kallt vatten.

Blanda ättika, socker, vatten och fläderblomssaft. Lägg i hela vit- och svarpepparkorn. Strimla rabarber och lägg i. Koka upp och tag av från plattan. Låt stå tills vätskan är kall.

Skiva löken och strimla äpplet. Varva aubergine, äpple, rabarber och lök i en ren glasburk med lock. Riv ner limeskal i vätskan. Avsluta med att hälla på vätskan och förslut burken. Låt stå i kylen minst 1 dygn.


Vegosill med penningört

INGREDIENSER:

2 burkar

  • ½ aubergine 
  • 1 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 2 msk penningört (frön)
  • 10 vitpepparkorn
  • ½ morot
  • ½ rödlök

 

GÖR SÅHÄR:

Koka upp vatten och salta rejält. Dela auberginen i lagom stora “sillbitar”. Förväll auberginen i 6-8 minuter. Tänk på att konsistensen inte får bli för mjuk. Sila av och skölj med kallt vatten.

Blanda ättika, socker och vatten. Mortla hälften av penningörten och vitpepparn och tillsätt i vätskan. Lägg även i lite strimlad morot. Koka upp och tag av från plattan. Låt stå tills vätskan är kall. Skiva löken. Varva aubergine, morot, lök och penningört i en ren glasburk med lock. Avsluta med att hälla på vätskan och förslut burken. Låt stå i kylen minst 1 dygn.