Torkade äpplen

Ett av de bästa sätten att konservera din vilda skörd är att torka den. Många växter och rötter utvecklar sin fulla potential först när de torkats. Vilda äpplen är ofta rätt sura, men i torkad form blir de mycket sötare och kan ätas som naturgodis.

Kärna ur några äpplen och skär i tunna skivor. Du kan torka dem på olika sätt: i ugnen (max 50 °C med luckan på glänt), i frukttork, upphängda på ett snöre, eller trädda över en pinne. Smaksätt innan torkning genom att strö exempelvis kanel, kakao eller ingefära på de nyskurna skivorna.

Äppelmos

Äppelmos utan socker

Ingredienser

  • En kasse äpplen


Gör så här:

Skölj och kärna ur äpllena. Hacka dem i bitar, lägg i en kastrull med lite vatten och låt koka under lock i ca. 10 minuter. Mixa till mos, häll ut i en långpanna, ugnsform eller bre ut på en tillräckligt djup bricka. Låt stå i frysen några timmar. Ta loss den frysta kakan från underlaget och dela i kuber. Packa kuberna med lite bakpapper emellan i påsar och stapla i frysen.

Äppelremmar

Ett av de bästa sätten att konservera din vilda skörd är att torka den. Många växter och rötter utvecklar sin fulla potential först när de torkats. På senare tid har det blivit särskilt poppulärt att göra så kallat fruit/berry leather - alltså frukt- och bärläder. Det låter kanske inte så aptitligt, men det har faktiskt blivit vårt absoluta favoritgodis på sistone. Särskilt gott är att klippa till långa fina remmar att mumsa på. Det bästa är att smakkombinationerna är oändliga. Här är ett annat recept på bärläder av blåbär:

Ingredienser

  • 15-20 st små vilda äpplen, gärna riktigt syrliga.
  • 1 cm färsk ingefära
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk torkad malen ingefära

Gör så här:

Skölj och kärna ur äpplena. Hacka ner i stora bitar och koka med lite vatten under lock i 10 minuter. Tillsätt den färska, hackade ingefäran. Lägg i kanel och torkad ingefära och koka alltsammans några minuter. Mixa till en slät smet och bre ut massan på bakplåtspapper. Torka i mitten av ugnen på max 50 °C i 5-6 timmar med luckan på glänt. Det kan gå fortare, så håll lite koll - annars blir det chips (vilket också kan vara gott i och för sig). Rulla ihop lädret och förvara torrt och svalt. Det håller sig väl i över ett år. När du serverar: klipp tunna remmar.

Hasselnötssmör

Lyxigt smörgåspålägg direkt från skogen

INGREDIENSER

  • 3 dl hasselnötskärnor
  • 1 dl jordnötsolja
  • 1 tsk honung eller sirap (vi använde älggrässirapen som vi skrev om för några veckor sedan)


GÖR SÅHÄR:

Rosta hasselnötterna i en het stekpanna i några minuter eller på hög värme i ugnen i ca 7-8 minuter och låt dem svalna. Ta en näve nötter i taget och gnugga dem mellan handflatorna. Då lossnar lite av skalet som kan ha blivit bränt under rostningen (det går lika bra att ha allt skal kvar om man gillar den lite starkare brända smaken). 
Häll först olja och sirap i en mixer. Tillsätt därefter nötterna och lite salt. Mixa till en slät kräm eller önskad konsistens. Smaka av med eventuellt mer salt och sirap. 
Om du vill ha ett nyttigare smör kan du utesluta sirap/honung och istället använda lite mer olja.


Björnbärs-bars

Rawfood-snacks som passar perfekt till mellanmål, efter träningen eller som efterrätt.

 

INGREDIENSER:

  • 1,5 dl björnbär
  • 2 dl naturella orostade mandlar (eller dina favoritnötter)
  • ½ dl solrosfrön
  • ½ dl pumpafrön
  • 2 dl torkade dadlar
  • 1 nypa salt
     

GÖR SÅ HÄR:

Hacka mandlarna och mixa alla ingredienser i en bunke med stavmixer. Lägg bakplåtspapper i en smal långpanna eller annan form men lagom hög kant. Tryck ut smeten och jämna ut den så att den är ungefär 1-2 cm på höjden. Låt stå i kylen ett par timmar. Skär upp lagom stora bitar och servera.

*Ekologiska mandlar är ganska dyra så det går bra att byta ut dem mot ett billigare ekologiskt alternativ. Ett sätt att dryga ut är att använda en större del solrosfrön och pumpafrön, vilket blir minst lika gott. Gör din egen favoritblandning av nötter och frön.
I detta recept använde vi enbart ekologiska ingredienser.


Tempura på kärleksört

Tempura är en japansk rätt som går ut på att fritera mat i en speciell frityrsmet. Det här receptet utgår från samma smet vi använda till vår tempura-friterade svinmålla.

 

INGREDIENSER

  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl kallt vatten
  • 1 dl kall folköl
  • 3 msk matolja
  • En hel del olja att fritera i
  • 5 dl rensade och tvättade blad av kärleksört

 

GÖR SÅHÄR:

Blanda de torra ingredienserna först. Rör sakta i olja, vatten och öl, tills smeten känns mjuk och krämig. Låt den stå kallt i minst 30 min.

Värm upp oljan i en kastrull. Doppa sedan kärleksörtsbladen en och en, först i smeten och sedan  ner i oljan - där får de stanna i knappt en minut, tills de fått fin färg.

Lägg dem sedan på en stor bit hushållspapper så att oljan får rinna av. Servera med en god dipp, till exempel smaksatt majonäs.


Blåbärssmoothie med mandelmjölk

INGREDIENSER (2-3 PORTIONER

  • 1,5 dl blåbär
  • 1/2 banan
  • 2,5 dl mandelmjölk
  • 1/2 dl iskallt vatten
  • 1 tsk lucumapulver (näringsrikt naturligt sötningsmedel från Peru och Chile)

Du kan köpa mandelmjölk i affären, men den är ofta väldigt sötad och ganska dyr. Som tur är går det enkelt att göra egen mandelmjölk - mycket godare och billigare. Vi la upp ett recept på mandelmjölk här:

 

GÖR SÅ HÄR:

Mixa alla ingredienser tills smoothien blir slät. Häll upp på fina glas och servera kall.

 

blog blåbärssmoothie 1.jpg

Älggräsmarmelad

Den här marmeladen är en restprodukt vi gjorde för att slippa slänga bort blommor från vårt saftkok. Börja därför med att koka saft och/eller sirap på älggräs:


INGREDIENSER

  • 50-60 klasar älggräsblommor (överblivna från saftkokning)
  • 1 ekologisk citron
  • 1 dl vatten
  • 1 dl sirap av älggräs (kan bytas ut mot råsocker om du inte ville göra älggrässirap innan)
  • 1 dl mandlar
  • 1/2 dl glykos eller 1 dl syltsocker med pektin ifall du vill ha sötare smak


GÖR SÅ HÄR:

Skär citronen i skivor, antingen hela, halva eller fjärdedelar - beroende på vad du tycker blir finast. Släng bort de kärnor du hittar. Lägg citronbitarna i en kastrull och häll på vattnet och sirapen. Koka upp och låt puttra i 15 min, tills citronbitarna börjar bli lite genomskinliga. Under tiden kan du rensa igenom blommorna och ta bort de största pinnarna. Mixa blommorna till en brun massa. Den ser aningen oaptitlig ut, men har en blommig och fin smak. Lägg blommassan i kastrullen och rör i glykosen. Låt alltihop puttra en stund, tills det får en tjock konsistens. Under tiden kan du hacka mandlarna. Rör i mandlarna och häll sedan upp marmeladen på väl rengjorda burkar.

Tips för dig som äter ost: ta en bit fröknäcke och täck den med ett tjockt lager blåmögelost. Toppa med marmeladen gjord på älggräsblommor.


Chiapudding med vresroskräm och blåbär

Det bästa med chiafrön är att de bildar ett gelé, när de kommer i kontakt med vätska vilket går att utnyttja när du vill laga mat, som kräver bindande ingredienser - exempelvis ägg. Vår favorit är pudding på chiafrön. Toppa med dina favoritbär och -frukter. Det blir särskilt vackert att servera i glasburkar så att man ser de olika lagren. Tips: vill du inte ha "prickar" (hela frön) i puddingen kan du mixa den innan den får stå kallt och tjockna.

Mängd till 1 portion.

INGREDIENSER TILL PUDDINGEN:

  • 1/2 dl chiafrön
  • 1,5 dl vegetabilisk mjölk. det fungerar fint med både havre-, mandel-, cashew- och kokosmjölk.
  • 1 tsk lucumapulver (ger lite sötma och en rundare smak)

 

INGREDIENSER TILL TOPPING:

  • Ca 10 st blomblad från vresros
  • 1/2 dl kokos- eller havregrädde
  • 1 tst lucumapulver (som naturligt sötningsmedel)
  • 2 msk blåbär

 

GÖR SÅHÄR:

Blanda ihop puddingingredienserna och låt de stå kallt i minst 20 minuter så att puddingen hinner bli fast.

Mixa rosens blad med grädden och lucumapulvret till en slät kräm. Häll denna över puddingen och toppa sist med blåbären.


Gazpacho med kärleksört

INGREDIENSER:

  • 1,5 dl kärleksört (bladen)
  • 3 stora tomater
  • ½ liten rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk olivolja
  • Salt
  • Peppar


 GÖR SÅHÄR:

Plocka kärleksörtblanden och skölj dem. Dela tomaterna i 4 delar, hacka löken grovt och skala vitlöken. Mixa till önskad konsistens. Smaksätt med rödvinsvinäger, olivolja, salt och peppar. Garnera med små kärleksörtsblad och servera kallt.
Vi väljer att utesluta paprika som vanligtvis är en del av gazpacho då de är riktiga miljöbovar som innehåller en stor mängd kemikaler. Vi försöker även, så gott det går, att laga mat efter säsong.


Vegosill med fläder och rabarber

INGREDIENSER:

  • 1 ½ dl aubergine
  • ½ dl ättiksprit
  • ½ dl socker
  • 1 ½ dl vatten
  • ½ dl koncentrerad fläderblomssaft
  • ¼ äpple
  • 5 cm rabarber
  • 1 lime (skalet)
  • ¼ rödlök
  • 4 vitpepparkorn
  • 4 svartpepparkorn

 

GÖR SÅHÄR:

Koka upp vatten och salta rejält. Dela auberginen i lagom stora “sillbitar”. Förväll auberginen i 6-8 minuter. Tänk på att konsistensen inte får bli för mjuk. Sila av och skölj med kallt vatten.

Blanda ättika, socker, vatten och fläderblomssaft. Lägg i hela vit- och svarpepparkorn. Strimla rabarber och lägg i. Koka upp och tag av från plattan. Låt stå tills vätskan är kall.

Skiva löken och strimla äpplet. Varva aubergine, äpple, rabarber och lök i en ren glasburk med lock. Riv ner limeskal i vätskan. Avsluta med att hälla på vätskan och förslut burken. Låt stå i kylen minst 1 dygn.


Vegosill med penningört

INGREDIENSER:

2 burkar

  • ½ aubergine 
  • 1 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 2 msk penningört (frön)
  • 10 vitpepparkorn
  • ½ morot
  • ½ rödlök

 

GÖR SÅHÄR:

Koka upp vatten och salta rejält. Dela auberginen i lagom stora “sillbitar”. Förväll auberginen i 6-8 minuter. Tänk på att konsistensen inte får bli för mjuk. Sila av och skölj med kallt vatten.

Blanda ättika, socker och vatten. Mortla hälften av penningörten och vitpepparn och tillsätt i vätskan. Lägg även i lite strimlad morot. Koka upp och tag av från plattan. Låt stå tills vätskan är kall. Skiva löken. Varva aubergine, morot, lök och penningört i en ren glasburk med lock. Avsluta med att hälla på vätskan och förslut burken. Låt stå i kylen minst 1 dygn.


    Syltade kantareller med körvel

    INGREDIENSER

    • 5 dl kantareller

    Ingredienser till lag:

    • 2 dl körvelstjälk skuren i 3 cm tjocka bitar
    • 3 dl svampspad
    • 0,3 dl ättiksprit
    • 0,5 dl socker
    • 1/2 lagerblad
    • 1 tsk senapskorn
    • 4 st vitpepparkorn
    • 1/2 liten gul lök


     GÖR SÅHÄR:

    Lägg den rensade svampen i en kastull och täck till hälften med vatten. Lägg i salt och låt sjuda i 10 minuter. Sila av spadet och spara minst 3 dl till lagen. 

    Lägg alla ingredienser i kastrullen med lagen och koka några minuter, tills den blir simmig. Du kan ta bort skummet som bildas om du vill få en klarare vätska. Lägg ner svampen igen på slutet och låt koka i 3 minuter. Häll upp alltihop i en stor, väl rengjord glasburk.


    Körvelstuvad potatis

    INGREDIENSER

    • 1 dl sköljd och grovhackad spansk körvel (blad och eventuellt späda stjälkar)
    • 8 mellanstora skalade potatisar
    • 3 msk rapsolja
    • 2 msk mjöl
    • 4 dl havremjölk
    • Salt


    GÖR SÅ HÄR:

    Koka potatisen och skär i tärningar. Smält fettet i en kastrull och vispa i mjölet. Tillsätt mjölken under omrörning och låt koka i några minuter. Lägg i körveln och vänd i den tärnade potatisen.


    Löktravspesto

    INGREDIENSER:

    • 5 dl sköljd och grovt hackad löktrav (blad och späda stjälkar)
    • 1,5 dl skållade mandlar
    • 75 g parmesan
    • 2 dl olivolja
    • Salt

     

    GÖR SÅ HÄR:

    Riv parmesan. Mixa alla ingredienser i matberedare. Om du vill vara lite mer old school kan du använda mortel. Passar fint att servera till pasta.


    Ramslöksgnocchi

    Potatis och olika sorters lök är en oslagbar kombination. I det här recepet får den milda men karaktärsfulla ramslöken fint genomslag som smaksättare på gnocchi, som är en potatisbaserad italiensk klimp.

    Recept av Björn Gadd / Mat i Munnen

    INGREDIENSER

    • 3 potatisar
    • 1 dl mjöl
    • salt
    • 1 litet knippe ramslök
    • 3 msk olivolja 

     

     GÖR SÅ HÄR:

    Koka potatisen med skalet på. 
    Hacka ramslöken fint, och blanda den med 1 msk olivolja.
    Skala potatisen och pressa den i en bunke. 
    Blanda ner ramslök, hälften av mjölet och salt.
    Mosa med hjälp av en gaffel ihop det till en deg. Tillsätt mer mjöl så att det blir en smidig och lättjobbad deg.
    Gör "korvar" av degen som du delar i mindre bitar, ungefär 1.5 centimeter långa. 
    Tryck och rulla försiktigt med en gaffel på varje bit, låt vila på en mjölad handduk.
    Stek gnocchin på låg värme i lite olja, ungefär en minut på varje sida.
    Lägg upp gnocchin på en tallrik, och gratinera med en god ost.
    Ringla resterande ramslöksolja över, salta och peppra.

     Foto: Björn Gadd

    Foto: Björn Gadd


    Vild majonäs med harsyra

    INGREDIENSER

    Här finns en god äggfri majonäs, som vi har lånat stommen till receptet från.

    • 2 dl harsyra
    • 1,5 dl Sojamjölk (en sort med mycket protein och lite socker)
    • 2 dl Rapsolja
    • 2 tsk Äppelcidervinäger
    • 1 tsk Citronsaft
    • 2 tsk Fransk senap (Dijon)
    • 1 nypa Salt och peppar

     

     GÖR SÅ HÄR:

    Skölj och hacka harsyran. Mixa ihop allt tills det får fin konsistens. Njut!


    Ice Tea på björkknoppar

    INGREDIENSER

    • 0,5 msk nyplockade björkknoppar
    • 1 l vatten
    • En skvätt agavesirap (om man vill)

     

    GÖR SÅ HÄR:

    Skölj av knopparna. Koka upp vattnet och häll det över knopparna. Låt detta stå och dra i några timmar tills det fått en ganska mörk gul färg. Du kan smaka av efterhand och välja själv hur starkt du vill ha det. Om du vill att det ska gå fortare kan du låta knopparna koka i vattnet en stund innan det får stå och dra, men se till att det inte blir för beskt. Om du gillar sött te kan du med fördel tillsätta lite agavesirap. Sila av knopparna, men släng dem inte! De är goda att lägga på frukostgröten. Förvara teet i kylskåpet och servera kallt, gärna med en skiva citron i. Det är gott att dricka i bastun mellan kallbaden!


    Dahl Palak på kirskål

    INGREDIENSER

    • 1 gul lök
    • 1 halv röd chilifrukt
    • 2-3 vitlöksklyftor
    • 4 dl röda torra linser
    • 400 g krossade tomater (ca en burk)
    • Ca. 1 liter färsk kirskål (späda blad, inte för hårt packade)
    • 4 dl vatten
    • 1 msk riven färsk ingefära
    • 2 msk olja
    • Saft från en halv citron
    • 2 dl kokosmjölk
    • 1 tsk garam masala
    • 1 tsk korianderpulver
    • 1/2 tsk hela spiskumminfrön
    • 1(2 tsk malen kanel
    • 1/2 tsk malen gurkmeja

     

    GÖR SÅ HÄR:

    Hacka lök, vitlök och chili. Riv ingefäran. Hetta upp olja i en stor kastrull eller gryta. När oljan är varm, lägg i spiskumminfröna och stek dem några sekunder tills de poppar. Tillsätt lök, chili, ingefära och resten av kryddorna och stek på hög värme någon minut. Avsluta med att röra i vitlök och sänka temperaturen. Lägg sedan i linserna och stek under omrörning i någon minut. Häll i vattnet, kokosmjölken och de krossade tomaterna. Salta efter behag. Låt koka på medelvärme i ca. 15 min eller tills linserna blivit lagom mjuka. Tänk på att röra om då och då. Häll i citronsaften, lägg i kirskålen och koka utan lock tills bladen blivit lagom mjuka. Servera med ris.