Hagtornsglögg

Inom alternativmedicinen används hagtorn än idag som medel för hjärtat. De verksamma ämnena stimulerar blodcirkulation och stärker hjärtmuskeln. Smaken passar bra till saft och gelé, så vi bestämde oss för att ta det konceptet vidare och gjorde alkoholfri glögg med hagtornsbär.

Ingredienser:

0,5 l hela tvättade hagtornsbär
1,5 l vatten
1,5-2 dl strösocker (efter egen smak)

2 st kanelstänger
2 st stjärnanis
1 bit pomeransskal
1 cm färsk ingefära
4 st tsk hela kardemummafrukter
7 st kryddnejlikor

Gör så här:

Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt puttra under lock på medelvärme tills bären tappat sin röda färg (ca 10-15 minuter). Låt sedan blandningen stå och dra ett tag, åtminstone en timme. Tappa upp och förvara på glasflaska. Servera varm, gärna med nötter i.

Slånbärslikör

Den här fina likören blir färdig precis lagom till jul om du plockar bären i slutet av oktober, början av november - en perfekt julkapp med andra ord!

Ingredienser:

  • 1 liter slånbär
  • En flaska okryddat brännvin (75 cl)
  • 2 dl socker + 1,5-2 dl socker per uppmätt dl sprit

Gör så här:

Lägg 1 liter frostnupna eller frysta bär i ett glaskärl, strö över 2 dl socker och täck alltihop med sprit. Låt stå i några veckor och se till att  skaka om ibland. Sila av spriten, mät upp den på flaska och ställ undan den. Lägg tillbaka bären i glasburken och rör i 1,5-2 dl socker per uppmätt dl sprit. Låt stå några dagar tills bären skrumpnat. Sila av sockerlösningen från bären och blanda den med den sparade spriten. Likören blir godare ju längre den lagras.

Blåbärssmoothie med mandelmjölk

INGREDIENSER (2-3 PORTIONER

  • 1,5 dl blåbär
  • 1/2 banan
  • 2,5 dl mandelmjölk
  • 1/2 dl iskallt vatten
  • 1 tsk lucumapulver (näringsrikt naturligt sötningsmedel från Peru och Chile)

Du kan köpa mandelmjölk i affären, men den är ofta väldigt sötad och ganska dyr. Som tur är går det enkelt att göra egen mandelmjölk - mycket godare och billigare. Vi la upp ett recept på mandelmjölk här:

 

GÖR SÅ HÄR:

Mixa alla ingredienser tills smoothien blir slät. Häll upp på fina glas och servera kall.

 

blog blåbärssmoothie 1.jpg

Mandelmjölk

Du kan köpa mandelmjölk i affären, men den är ofta väldigt sötad och ganska dyr. Det går enkelt att göra egen mandelmjölk - mycket godare och billigare.

 

INGREDIENSER

  • 2,5 dl mandlar
  • Vatten till blötläggning
  • 5-7 dl vatten till mjölk (beroende på hur tjock du vill ha den)

 

GÖR SÅ HÄR:

Lägg mandlarna i en skål med vatten och låt stå kallt i 10 timmar. Skala och skölj dem. Mixa tillsammans med nytt vatten och sila av vätskan i en tät silduk. Det kommer inte rinna igenom så lätt utan det behövs lite handpåläggning för att klämma ut vätskan, men det är det värt. Släng inte bort massan som blir över utan använd den till bakning, gröt eller andra goda saker!


Te på älggräsblommor

Älggräs innehåller salicylsyra, ett ämne som liknar acetylsalicylsyra, vilket är den aktiva ingrediensen i flera huvudvärkstabletter (bland andra aspirin och treo). Ett te på torkade älggräsblommor fungerar bra till att bota huvudvärk eller lätt förkylning, men som med alla medicinalväxter gäller det att inte överkonsumera. Drick alltså inte varje dag eller i alltför stora mängder på en gång. Det passar bäst som kvällste eftersom det har en lugnande effekt.

Du kan även göra te på älgörtens blad. Det får inte lika stor medicinsk effekt som blommorna, men smakar väldigt gott.


INGREDIENSER

  • Ca 50 klasar av älggräsblommor (du kan självklar använda fler 50 st brukar räcka till en liten burk te)


GÖR SÅ HÄR:

Bre ut blomklasarna för torkning, antingen på bakplåtspapper i ugn (under 50 grader med luckan på glänt), eller i en frukt- och svamptork (lägsta temperatur). Det går även att lufttorka dem, men det tar längre tid och du måste vara noga med att vända dem ofta så de inte möglar. Om du torkar i ugn: passa blommorna ordentligt så de inte blir brända.

Repa av de torra blommorna från klasarna och lägg i en luft- och ljustät burk. Det bästa är gamla apotekarburkar i mörkt glas. Blommorna håller sig i upp till ett år, men den medicinska effekten avtar med tiden.


Älggrässaft

Älggräs innehåller salicylsyra, ett ämne som liknar acetylsalicylsyra, vilket är den aktiva ingrediensen i flera huvudvärkstabletter (bland andra aspirin och treo). Därför är saft på älggräs väldigt praktiskt när du vill bota huvudvärk eller lätt förkylning, men som med alla medicinalväxter gäller det att inte överkonsumera. Drick alltså inte varje dag eller i alltför stora mängder på en gång. Den passar bra att frysa in i små portioner, som du kan ta fram när vinterförkylningarna slår till.

 

INGREDIENSER

  • 60 klasar älgört
  • 1,5 kg socker
  • 1 ekologisk citron
  • 1,5 l vatten

 

GÖR SÅ HÄR:

Rensa blommorna ordentligt och lägg klasarna i botten av en stor bunke. Skala zesten av citronen (bara det gula skalet) och pressa ur saften. Blanda med vatten i en kastrull och häll i allt socker. Koka upp under omrörning. Häll den varma sockerlagen över blommorna och rör runt. Låt stå övertäckt i minst tre, gärna fyra dygn. Sila av med finmaskig silduk och häll saften i en ren kastrull. Koka upp den silade saften igen och fyll upp på varma, rengjorda flaskor. Spara blommorna! De kan vara bra att ha om du vill koka sirap av en del av saften (recept på sirap finns här). Ett annat fint sätt att använda blommorna är att koka marmelad på dem (recept här). 

blog älggrässaft upphälld 01.jpg

Te på johannesört

Det har framkommit i flera studier att johannesört hjälper lika bra mot nedstämdhet och ångest som syntetiskt framställda läkemedel. Den som äter någon typ av medicin bör dock undvika johannesört helt eftersom den påverkar läkemedelsnedbrytande enzymer i levern, vilket kan göra mediciner verkningslösa. Ett annat generellt problem med så kallad alternativmedicin från vilda växter är svårigheten att dosera på ett kontrollerat sätt, så johannesört är inget bra alternativ för den som är djupt deprimerad eller har svåra sömnproblem. Uppsök alltid läkare först.

 

INGREDIENSER (1 KOPP)

  • 1 tsk torkade knoppar/blommor från johannesört
  • 2 dl vatten

 

GÖR SÅ HÄR:

Koka upp vattnet och häll det över örterna. Låt dra i 5-10 minuter. Drick flera gånger dagligen när du känner dig lite hängig, men se till att läsa på ordentligt innan.

 


Kaffesurr

Förr i tiden använde man framförallt cikorians pålrot. Av den tillverkades så kallat kaffesurrogat eller ”kaffesurr”, som det hette i folkmun. Det blev vanligt i västvärlden under efterkrigstiden, när det rådde stor brist på lyxvaror, som äkta kaffe. I Tyskland massproducerades kaffesurrogat och fick smeknamnet ”Muckefuck” - en omskrivning av franskans Mocca Faux.

Cikorians rot innehåller ämnet inulin - en fibersort, som främst används som naturligt sötningsmedel. Inulin boostar immunförsvaret, hjälper tarmfloran och främjar kroppens upptagning av både calcium och magnesium.

Vi testade oss fram till det här receptet på kaffesurrogat:

 

INGREDIENSER:

  • 10-15 st cikoriarötter

 

GÖR SÅ HÄR:

Tvätta bort all jord från rötterna och skär dem i små bitar. Lägg bitarna på en plåt och torka på låg värme (max 50 grader) i ugnen med ugnsluckan på glänt. Det kan ta upp till 10 timmar att få ut all vätska ur rötterna. För att hälsokaffet ska få en godare smak kan du välja att rosta de torkade rötterna på hög värme i en stekpanna en kort stund, tills de fått färg men utan att bränna dem. Om du hellre vill ha raw-kaffe kan du hoppa över det steget, men då blir smaken lite råare. Mortla rotbitarna lite så de blir lättare att hantera för en kvarn eller mixer. Mixa eller mal till ett fint pulver. Vi provade även att bara använda mortel genom hela processen. Det går också bra, men tar lite längre tid att få till ett fint pulver. Koka upp vatten och dosera 1,5 tsk pulver per kopp hälsokaffe. Lägg pulvret i ett vanligt kaffefilter och sila hett vatten igenom, precis som med kaffe. Njut!


Grön smoothie med svinmålla och kärleksört

Ett bra smoothievirke kännetecknas av att det både har en mild smak och att det är nyttigt. Här får svinmålla och kärleksört full pott i poängbedömningen. Svinmålla innehåller till och med dubbelt så mycket C-vitamin som spenat.

INGREDIENSER:

  • Ca 2 dl blad från svinmålla
  • 1 dl blad från kärleksört
  • 2 dl mangobitar (gärna frysta)
  • 2 dl kallt vatten

 

GÖR SÅHÄR:

Mixa allt ordentligt och servera kallt . En perfekt start på dagen!


Waldmeistersirup

Tyskt traditionellt saftrecept på vild myskmadra.

INGREDIENSER:

  • 1 l vatten
  • 3 msk citronsyra
  • 1 kg socker
  • 1 ekologisk citron
  • En liten bukett myskmadra som har hängt på tork över natten (ca 15-20 st blommor)
P1040395_2.jpg

GÖR SÅHÄR:

Blanda vatten, socker och citronsyra i en kastrull. Hetta upp och låt koka i 5-10 minuter under omrörning, tills vätskan blir klar. Lägg myskmadran på botten av en skål eller glasburk. Skär citronen i skivor och lägg dem ovanpå blommorna. Häll den varma sockerlagen över växtdelarna och låt sedan blandningen stå och dra i kylskåp i tre dygn. Sila genom en finmaskig silduk och hetta sedan upp vätskan igen och låt koka några minuter. Häll upp den varma, klara saften på väl rengjorda flaskor. Om du vill kan du lägga en blomstjälk i varje flaska som dekoration. Använd sirapen/saften till att smaksätta exempelvis sodavatten, glass, vitt vin eller drinkar. Din hemmagjorda waldmeistersirup håller sig i ungefär ett halvår i kylskåp.

Te på kråkbärsblad

Kråkbärets medicinska egenskaper har länge varit kända. På Grönland används bärens råa saft till att motverka snöblindhet och gråstarr. Själva plantan innehåller garvämnen, som gör att en infusion på riset eller dekokt av barken kan motverka diarré, lindra influensa och hjälpa svaga njurar. Det har även använts till att lindra tuberkulos.

INGREDIENSER

1 tsk torkade blad av kråkbärsris per kopp (ca 100 ml) tevatten. Om du använder färska växtdelar får du ta dubbelt så mycket.


GÖR SÅ HÄR:

Lägg bladen i en kopp eller kanna med lock. Koka upp vattnet och häll det över växtdelarna. Täck över och låt dra i 10-15 minuter. Sila bort bladen och drick infusionen varm eller låt den svalna och förvara kallt. Den håller sig i några dagar.


Ice Tea på björkknoppar

INGREDIENSER

  • 0,5 msk nyplockade björkknoppar
  • 1 l vatten
  • En skvätt agavesirap (om man vill)

 

GÖR SÅ HÄR:

Skölj av knopparna. Koka upp vattnet och häll det över knopparna. Låt detta stå och dra i några timmar tills det fått en ganska mörk gul färg. Du kan smaka av efterhand och välja själv hur starkt du vill ha det. Om du vill att det ska gå fortare kan du låta knopparna koka i vattnet en stund innan det får stå och dra, men se till att det inte blir för beskt. Om du gillar sött te kan du med fördel tillsätta lite agavesirap. Sila av knopparna, men släng dem inte! De är goda att lägga på frukostgröten. Förvara teet i kylskåpet och servera kallt, gärna med en skiva citron i. Det är gott att dricka i bastun mellan kallbaden!