Picklade häggblommor

INGREDIENSER

  • Blommor från ca 60 klasar
  • 5 dl klar ljus vinäger. Både vitvins- och äppelcidervinäger fungerar bra.


 GÖR SÅ HÄR:

Klipp av alla blommorna från klasarna. Det tar lite tid, men det lönar sig att få bort de gröna växtdelarna eftersom de är väldigt bittra i smaken. Lägg de rensade, torra blommorna i en förslutningsbar glasburk. Häll över vinägern så att den täcker blommorna. Om de flyter upp till ytan kan du motverka att de kommer i kontakt med luften genom att tillverka en vikt. Ta en vanlig plastpåse och fyll den med så mycket vatten som det finns plats kvar i burken (prova dig fram). När du sänker ner påsen i burken med vinäger trycker den ner blommorna under vätskans yta och tränger undan all luft. På så vis förhindar du att växtdelarna oxiderar och gör vinägern grågrumlig och ful. Låt blommorna dra i vinägern i minst 5 dagar. De får en sötsyrlig mandelsmak, som fungerar fint på toppen av exempelvis en sallad eller ihop med fiskrätter. Använd såklart även häggblomsvinägern som “blir över”.