Kanderade lindknoppar

INGREDIENSER

  • En handfull vinterknoppar av lind
  • 2,5 dl socker
  • 1 msk ljus sirap
  • 1,5 dl vatten
  • 1/4 tsk ättiksprit

 

GÖR SÅ HÄR:

Nyp av knopparna från kvistarna och skölj dem noga. Låt dem torka ordentligt. Förbered en bit smörpapper att lägga de kanderade knopparna på. Blanda ihop socker, vatten, och ättiksprit i en kastrull och värm upp det försiktigt utan att röra om tills sockret smält. Det får inte brännas. Rör i sirap och låt blandningen puttra på låg värme i ca 15 min. eller tills sockret blivit ljusbrunt. Släng i knopparna i smeten och rör runt så att de täcks helt. Fiska sedan upp dem med en gaffel och lägg ut dem att torka på smörpappret. När sockret stelnat kan de brytas loss. Ät dem som godis eller använd dem som topping på efterrätter. De kan även med fördel användas för att lyxa till en vanlig havregrynsgröt.