Nyponketchup

INGREDIENSER

  • 1 liter hela nypon (torkade eller färska)
  • 1 st röd lök
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 5 kryddnejlikor
  • 1 dl råsocker
  • 1 msk mörk sirap
  • 1 msk soja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar, nymald
  • 1-2 dl vatten

 

GÖR SÅ HÄR:

Hacka löken och lägg alla ingredienser i en kastrull. Låt koka tills nyponen mjuknat. Om du hittar dem kan du plocka upp nejlikorna, men det gör inget om någon blir kvar. Mixa röran så slät det går även om kärnorna är kvar. Passera genom en sil för att få bort kärnorna. Värm upp igen, mixa eventuellt ännu slätare. Späd med lite vatten om konstistensen är för trög. Smaka av och häll sedan upp i skållade och väl rengjorda glasburkar eller små glasflaskor. Låt kallna innan du ställer in i kylen. Ketchupen håller sig i flera månader.