Blad: april - maj | Blommor: maj - juni

I april är det hög tid att ge sig ut och plocka ramslök - en riktig delikatess, som under de senaste åren seglat in på många kockars favoritlistor. Utanför Sverige har det länge varit populärt med ramslök - i Tyskland heter den Bärlauch och finns att köpa i vanliga matbutiker. Här hemma har den börjat dyka upp i välsorterade grönsaksavdelningar, men den är ganska dyr så det är tur att den växer vilt runt knuten.


Det gröna guldet

Det är ingen slump att ramslöken har fått smeknamnet skogsvitlök. Den smakar precis som en blandning mellan gräslök och vitlök och är släkt med båda. När den växer vilt brer den ut sig i stora bestånd och klär skogen i en vackert klargrön och ibland starkt lökdoftande matta. Det är just de gröna bladen man vanligtvis skördar och äter, även om alla växtens delar är både ätliga och goda.

Ramslöken trivs i skuggiga, blöta lövskogar och kan hittas i hela södra Sverige - bitvis ända till Uppland. Viktigt att nämna är att den är lokalt fridlyst i Blekinge. Den är inte helt vanlig och du kanske får leta lite innan du hittar den, men det är helt klart värt besväret. Inget går upp mot känslan av att upptäcka sitt första ramslökställe. Tänk bara på att inte plocka med dig för mycket på en gång eftersom det är svårt att få bladen att hålla sig färska länge.

Stjälkarna är trekantiga och ljusgröna. Bladen är långa, platta och spetsiga och liknar liljekonvaljblad. Det finns en viss förväxlingsrisk och eftersom liljekonvaljen är giftig är det viktigt att använda luktsinnet (du letar efter blad med stark lökdoft) och titta noga på hur bladen ser ut när du dubbelkollar din ramslöksskörd. Bladen smakar godast innan växten blommar i maj-juni. Blommorna är små och vita och sitter i flocklika ställningar. Efter blommningen kan du plocka frökapslarna och lägga in dem till en kapris! Här finns ett fint recept på det.

Ramslöken gör sig bäst färsk eftersom bladen kan förlora lite av sin löksmak om de hettas upp för länge. Om du gör en varm rätt, tänk på att lägga i ramslöken sist. Du kan få bladen att hålla sig på lite olika sätt. Börja med att ställa dem i kallt vatten, gärna utomhus, direkt efter du plockat dem - så kan de stå i uppemot en vecka utan att bli förstörda. Det går även bra att hacka och frysa in bladen, men tänk på att packa dem väl, eftersom lökdoften lätt tar över i frysen. Det går också att torka bladen och använda i örtsalt eller som krydda, även om de tappar en del av sin löksmak. Mjölksyrning (vanligt i det tyska köket) är ytterligare en teknik att få ramslöken att hålla sig länge utan att tappa allt för mycket smak.


Recept på ramslök:


Andra växter du kan plocka under våren: