Blommor: apr-maj | Blad: maj - aug

Pors har använts i Sverige sedan urminnes tider. På senare år har den fått en liten revival som exklusiv och lokalproducerad brännvins- och matkrydda.


Krydda och medicin

Pors är en buske som brukar växa intill sjöar, kärr och fuktig mark. Den kan bli upp till en och halv meter hög, har rödbruna grenar och stödda, omvänt lansettlika gråaktiga blad som är klädda med körtlar. Dessa avger en starkt aromatisk doft, som gör pors lätt att känna igen. Pors blommar på bar kvist i april-maj, därefter växer bladen ut. Det är främst dessa som används.

Det vanligaste sättet att använda pors är som krydda - främst i brännvin, men även öl och mat. Förr i tiden kallades den skogshumle och användes till att brygga så kallat porsöl, vilket lär ha varit väldigt starkt och orsakat svår huvudvärk vid överkonsumtion. Pors innehåller bakterie-, svamp och insektsdödande ämnen och har därför länge använts inom folkmedicinen, främst mot mag- och hudåkommor.