Vilda Skafferiet

Inget går upp emot känslan av att fylla det egna skafferiet med vilda växter du har plockat själv. Inte bara för att det är gratis - det känns på något sätt befriande att kunna duka till bords och bjuda familj och vänner på mat hämtad direkt från närmsta grönområde.

Vad är mat?

I vårt moderna samhälle har vi fått lära oss att mat är något man köper i affären. Frukter, bär och grönsaker ser likadana ut och de ligger packade i plastpåsar. Få av oss orkar ta reda på exakt var maten kommer ifrån.

Det här håller på att förändras och det är vi väldigt glada över. Ett tecken på den här förändringen är att många har börjat odla sin egen mat i större utsträckning - på balkongen eller till och med uppe på taket. Du behöver inte ens ha hus och trädgård för att odla!

Ett annat tecken på förändring är att fler och fler får upp ögonen för naturens vilda skafferi. Gränsen mellan mat och "ogräs" håller på att suddas ut och vi börjar återuppliva gamla bortglömda kunskaper. Det här hoppas vi kan revolutionera samhällets syn på matproduktion och -konsumtion.


Naturen mitt i staden

Om vi kan förändra människors syn på mat hoppas vi att det kan leda till en förbättrad relation till våra närområden. Vi tror att folk är mer benägna att ta hand om naturen och att skräpa ner mindre om de betraktar vilda växter som mat. Alla kan delta och det krävs nästan inga medel: ta dig lite tid, ta cykeln om du kan och framförallt: ta omvägar. Det finns många nya platser att upptäcka och mycket mat att hämta - helt gratis - i parker, vägkanter och skogar.


Grönsaker och hållbarhet

En fördel med vilda växter är att du kan minska din negativa påverkan på miljön lite grann genom att byta ut några av dina inköpta grönsaker mot så kallat "ogräs". En annan fördel med vild kost är att den kan vara ett steg mot att ta lite mer kontroll över vad du stoppar i dig, eftersom du själv väljer råvaran direkt där den växer. Däremot ska vi inte lura oss själva att allt vi plockar i naturen automatiskt är "rent". Tvärtom - även här gäller det att ta med sig en stor portion sunt förnuft, och framförallt kunskap. Precis som när du handlar mat i butiker är det viktigt att själv läsa på om för- och nackdelar, så att du kan fatta beslut själv. Lär dig så mycket du kan om de växter du vill plocka och skaffa dig kunskap om dina plockställen (lokalisera och undvik besprutade jordbruk, stora vägar, nedlagda/aktiva industrier och djurstigar) och se framförallt till att följa Allemansrätten och lära dig om de regler som finns.


Personerna bakom projektet:

P1000049.JPG

Emilia Blom

Emilia jobbar som designer och facilitator i Malmö och bor på en gård utanför Tomelilla. Under 2013 startade hon Dags Att Plocka för att kunna dela med sig av och inspirera kring sitt stora fritidsintresse: att plocka vilda växter

Simon1.jpg

Simon Lussi

Simon är barnkulturproducent och musiker och bor tillsammans med Emilia på gården utanför Tomelilla. Mycket av hans arbete med kultur för barn tar avstamp i miljöfrågor, mat och hållbarhet. Simon skapar de flesta recepten för Dags Att Plocka.