Blommor: jun - jul | Frukt: aug - jan

Det kanske känns lite otippat att plocka nypon på vintern, men det går faktiskt utmärkt! De är fullproppade med C-vitamin och antioxidanter som betakaroten och flavonoider. Från och med nu kan varje liten promenad bli en skattjakt efter de små guldbitarna! Torka dem och spara så kan du festa på dem ända fram till hösten när de kommer igen.


Arbete som lönar sig

Det är vanligast att plocka nypon på hösten och få vet att det går minst lika bra att plocka och använda dem under hela vintern, även om de svartnat. Nypon är så kallade skenfrukter. De består av ett skal som kapslar in ett gäng håriga och stenhårda nötter, som är de egentliga frukterna.  Förr i tiden gav man torkade nypon till hästar för att boosta deras immunförsvar, lindra ledsmärta och förebygga skador. Det sägs att en tesked helnyponpulver om dagen har samma effekt på människor. Det finns många sorters rosor som ger nypon och de flesta går fint att äta. Några av de vanligaste är Nyponros, Stenros, Hartsros och Vresros.

Det är ett hårt och stickigt arbete att plocka stora mängder nypon, särskilt om man ska rensa alla efteråt. Men det lönar sig verkligen. Det vanligaste är att göra soppa eller marmelad direkt på de färska och rensade nyponen. En liten genväg är att strunta i rensningen genom att torka dem hela på låg temperatur i ugnen (kom ihåg att ha luckan på glänt!). Sedan finns två sätt att bli av med kärnorna:

1) Inte alls: här krävs en kraftig mixer eller en mjölkvarn http://www.kvarnspecialisten.se/ av lite större kaliber för att mala ner nötterna. Resultatet blir ett egentillverkat helnyponpulver som annars hade haft ett ganska högt kilopris i hälsokostbutiker.

2) Passera: koka de torkade nyponen tills de mjuknat ordentligt. Mixa sedan allting med vanlig stavmixer. Den kommer inte klara att pulvrisera kärnorna men den gör att du kan passera massan genom en sil och på så sätt få bort dem.

Den sistnämda metoden gav upphov till vår absoluta storfavorit: nyponketchup! Recept finns här nedanför.


Recept på nypon:


Andra växter du kan plocka under hösten och vintern: