Blad och blommor: april - juli

Myskmadra är en välkänd gammal kryddväxt med lång tradition inom folkmedicinen. Den är otroligt användbar och dyker upp lite varstans i historien både som tysk vinkrydda, georgisk läskedryck , och potenshöjande doftpotpourri.


Vårrusiga munkar

Myskmadran hör till släktet måror (Galium) och förekommer relativt sällsynt i vilt tillstånd från Skåne upp till Mellansverige. I Norge växer den längs kusten ända upp till polcirkeln. Den trivs i skuggig lövskog eller vegetationsrik barrskog och brer ut sig i täta, vackert smaragdgröna mattor. Den är flerårig och stjälken kan bli från 10 till 30 cm hög. Myskmadran blommar i maj - juni med små vita blommor, som har fyra blad och sitter i små, glesa knippen. De gröna bladen växer i kransar om 8-9 blad kring stjälken. Inom trädgårdsodling används myskmadra ofta som marktäckare, vilket gör att den är ganska vanlig i parkområden och lundar. I Malmö (där vi är baserade) går den att hitta både i Pildammsparken och Kungsparken. Vi har till och med sett den titta fram ur några av innerstadens blomlådor, i närheten av Möllevångstorget.

Det är lätt att känna igen myskmadra på den kryddiga, blommiga doften. De färska växterna luktar ganska svagt men så fort örten har torkat en liten stund börjar den avge en mycket stark doft, som påminner om mandelmassa. Det är samma angenäma doft som utsöndras av nyslaget hö. Det är nämligen så att både gräset vårbrodd (ett vanligt inslag i hö) och kryddväxten myskmadra innehåller ämnet kumarin.

Kumarin är en organisk förening som förekommer naturligt i många växter (till exempel i kanel, lavendel och tonkabönor) och ämnet har länge använts inom parfymindustrin. Förr i tiden var det även en vanlig smaksättare i drycker och livsmedel, men det är numera förbjudet som tillsatsämne i hela EU - om det inte ingår som en naturlig del av en växtingrediens (exempelvis i kanelbullar). Enligt Livsmedelsverket kan höga doser och långvarigt intag av kumarin vara skadligt. I mycket höga doser kan det framkalla stark huvudvärk och om du intar det regelbundet under lång tid kan det vara skadligt för levern. Sammanfattningsvis kan vi nog säga att måttlighet och sunt förnuft gäller vid intag av ämnet kumarin. Om du inte vill äta/dricka myskmadra kan du ändå plocka den och hänga torkade knippen i linneskåpet eller göra ett litet potpurri, som doftar ljuvligt och håller malen borta.

Myskmadra har en etablerad plats både i nord- och östeuropeisk folktro och naturmedicin. Den ingick ofta i olika skyddsamuletter och flätades in i doftande dörrkransar, där den representerade lycka, kärlek och familjefrid. Den kunde bäras i underkläder för att öka sexualdriften eller bäddas in i sängkläder och kuddstoppningar för ett bättre kärleksliv. Den tillskrevs många medicinska egenskaper och användes som te i smärtlindrande, lugnande och vätskedrivande syfte. Utvärtes hjälper myskmadra mot utslag, bölder och sprucken hud. Redan på 800-talet användes myskmadra, ofta i kombination med öl eller vin, för att tillverka lätt euforiserande rusdrycker. Det äldsta dokumenterade receptet på drycken Maitrank är från mitten av 800-talet och lär ha tillverkats första gången av benediktinermunken Wandalbertus från klostret i Prüm. Han uppfann vårdrycken, som även kallas Maibowle eller Maiwein och som dricks än idag av valborgsfirande Tyskar, som vill förstärka vårkänslorna en aning. Det är lätt att göra Maibowle själv: Häng en liten bukett lätt torkad myskmadra upp och ner i en kanna torrt, vitt vin (exempelvis en Riesling) och låt det dra några timmar i kylskåp. Tillsätt en skvätt torr Sekt percis innan servering.

I Berlin kan du beställa drycken ”Berliner Weiße mit Schuss”, vilken serveras i två utföranden: en röd blandning med hallonsaft och en giftgrön variant, i vilken ölet blandas med myskmadrasaft, eller Waldmeistersirup, som det heter i Tyskland. Waldmeistersirup går att köpa i mataffären och är en vanlig ingrediens tyska efterrätter. Den moderna konsumentprodukten innehåller dock ingen äkta myskmadra utan enbart syntetiska smakämnen samt grön karamellfärg.

Vi provade naturligtvis att tillverka vår egen Waldmeistersirup på vilda myskmadrablommor. Recept finns här nedan.


Recept på myskmadra:


Andra växter du kan plocka under våren och försommaren: