Rot: vår och höst | Unga stjälkar: april - maj | Blad: maj - juli (innan blomning)

Rävrumpa, mjölkgräs, fästmöpiska, kalvrumpa, getstabb, skogsbloss och himmelgräs - dessa är bara några av våra fantastiska, lokala namn på ett av Sveriges vanligaste ogräs: mjölkörten. Den växer från Skåne ända upp till kalfjället och trivs framförallt på skövlade marker, som kalhyggen, brandfält och banvallar, vilket har gett upphov till dess vanligaste smeknamn rallarros.


Fejk-te från 1800-talet

Redan under den tidiga våren kan du plocka mjölkörtens unga, rödaktiga skott och äta dem som sparris. Om du, som vi har gjort, vill använda bladen till te ska du plocka dem nu, innan de börjar blomma i juli. Det går bra att plocka dem senare också -  du kan till och med använda de röd-rosa blommorna, som växer i en gles klase på toppen av stjälken. Det enda problemet med dem är att de har en tendens att skräpa ner något förfärligt, eftersom de vid torkning släpper ifrån sig sina luddiga fröhår. Förr i tiden samlade man in dunen och använde till att stoppa kuddar med. På 1700-talet försökte man till och med spinna tråd och väva tyg av mjölkörtsfröna i förhoppningen att kunna ersätta bomull helt.

Stjälkarna är ogrenade och kan bli upp till en och en halv meter höga. När de växt till sig kan du dela dem på längden och skrapa ur stjälkmärgen. Den smakar milt, sött och utsöndrar ett geléaktigt växtslem, som kan användas för att göra såser tjockare. På hösten kan du gräva upp roten, som är rätt så näringsrik men tyvärr smakar väldigt beskt.

Mjölkörten har många medicinska egenskaper - bland annat fungerar den sammandragande och renande mot exempelvis blåsor i munnen. Invärtes har den en lugnande och milt kramplösande effekt. Infusion av torkade mjölkörtsblad har länge använts inom folkmedicinen mot allehanda magproblem. Den kan hjälpa kroppen att återställa balansen i tarmfloran, speciellt i samband med förändringar i dieten (till exempel för personer som slutar eller börjar äta kött) eller efter matförgiftning. Enligt flera källor kan mjölkört användas till att bota svampinfektionen Candida, men det finns inga studier på det.

Oavsett om det fungerar eller inte kan vi i alla fall konstatera att mjölkörtens blad ger ett väldigt gott te. Det här har man länge vetat om i Ryssland, speciellt i trakterna runt Sankt Petersburg, där den traditionella drycken Ivan Chai producerats i hundratals år. På 1800-talet startades regelrätt massproduktion, eftersom ryska tehandlare insåg att det inhemska, billiga mjölkörtstéet var förvillande likt äkta Kina-te. Man började helt enkelt dryga ut de dyra importerade varorna från Kina med inhemskt mjölkörtste. Bluffen blev dock ganska snabbt avslöjad när det uppdagades att handlarna sålde mer te än de importerade.


Recept med mjölkört:


Andra växter du kan plocka under våren och sommaren: