Rot: vår och höst | Blad: mar - sep | Blommor: maj - jun + aug

Maskrosen är en av de växter som börjar krypa fram redan i Mars så det gäller att snabba sig för att inte missa de späda vårprimörerna!


Ett kärt ogräs

Maskrossläktet innefattar ett stort antal artgrupper med tusentals så kallade småarter, som uppstår i form av mutationer eftersom de ibland kan bilda frön utan könlig befruktning. Den vanligaste artgruppen är ogräsmaskrosor. De växer nästan överallt i hela Sverige, till många trädgårdsentusiasters stora förtret.
Namnet maskros började användas först på 1800-talet, innan dess hade växten många namn. Bland annat kallades den lejontand, kopiss (Västergötland), skallnacke (Östergötland), monkhuvud (Dalsland) och smörblomster (Österbotten i nuvarande Finland). Enligt gammal folktro skyddade maskrosor mot häxor och troll.

Örten har många medicinska effekter. Exempelvis hjälper den gallsekretionen, verkar urindrivande och kan användas som aptitretande och magstärkande medel. Utvärtes kan den lindra eksem.

Under senvåren och sommaren kan du plocka och använda de hela blomkorgarna. De kan ätas hela, jäsas till vin eller kokas till saft eller sirap (veganhonung).

Under våren passar det bra att skörda pålrötterna, eftersom de är som mest näringsrika innan blommorna slår ut. För att kunna äta maskrosrötter på samma sätt som morot eller potatis - till exempel i rotmos eller en gryta - är det viktigt att först koka av dem två till tre gånger för att få bort den beska smaken. Om du skivar, torkar och rostar rötterna blir de ett utmärkt koffeinfritt kaffesurrogat!

Även bladen ska helst skördas tidigt på våren när de ännu är späda. De kan ersätta exempelvis ruccola eller andra gröna blad i en krispig vårsallad. Plockar du dem senare på året kan du, precis som med rötterna, koka eller ånga bort den beska smaken och sedan använda dem i pesto eller hummus. Se till att inte slänga bort kokvattnet, utan drick det som ett te för matsmältningen.


Senaste recept:


Andra växter du kan plocka under våren och sommaren: