Blad och späda stjälkar: jun - nov

Skandinaviens gourmetrestauranger har sedan länge använt sig av marviol som ett pepprigt och piffigt inslag på menyerna. Det är inte så konstigt, eftersom den både smakar gott och ser vacker ut med sina klargröna växtdelar och bleklila blommor. I Danmark kallas den för strandsenap, eftersom den påminner väldigt mycket om senap i smaken - med vissa inslag av rättika och pepparrot.


Krispigt och kryddigt 

Marviol hör till familjen korsblommiga växter och är en ettåring, som blommar från juli till september - ibland långt in på hösten. Den trivs på sandiga havsstränder och är vanlig i hela södra Sverige. De små blommorna sitter i grenspetsarna och utsöndrar en mycket söt doft. Varje frukt innehåller ett frö, som kan färdas långa vägar om fruktskidan hamnar i havet.

Blad, stjälkar och fruktbaljor är krispiga och kan skördas en bra bit in på hösten. Passa på att använd blommorna i sallader eller som dekoration. Efter blomningen kan du gräva upp rötterna och torka dem. Förr i tiden användes de malda rötterna till att dryga ut mjöl när det var hungersnöd.