Blommor och blad: maj - oktober

Under våren står luktviolen i full blom så det är bara att gå ut till närmsta park och borra ner näsan i de väldoftande bestånden. Vi lovar att det är säsongens mest väldoftande upplevelse! Det bästa är att blommorna smakar nästan lika gott som de luktar.


Förvildat godis

Luktviolen är vanligast i sin odlade form men den förvildas lätt och växer i parker, lundar och vägkanter i hela södra och mellersta Sverige, särskilt på Öland och i Skåne där den sägs vara ursprunglig. Den bildar ofta stora bestånd och förökar sig både genom frön och rotslående utlöpare. Den går lätt att känna igen på sin starka väldoft och formen på blommor och blad. De gröna bladen har smala stjälkar, är fint håriga på undersidan, sitter i en rosett och har njurformad eller hjärtlik form. Luktviol slår ut tidigt, ibland redan i mars och blommar till maj. Ibland kommer det en omgång blommor till på hösten. Blommorna sitter på skaft, som utgår direkt från jordstammen och är mörkt lila med två uppåtriktade och tre nedåtriktade blad.

Idag används luktviolen främst som färgmedel och smaksättare i framförallt sötsaker (till exempel kanderade violer) och inom parfymtillverkning. Förr i tiden var dess användingsområden långt fler. Redan under antiken var den en berömd läkeört och den omnämns ofta i texter av både Homerus och Vergilius. Romarna tillverkade ett vin av violer och invånarna i antika Greklands Aten lär ha använt luktviolen till att lugna humöret och bota sömnlöshet. Violen har även länge varit en symbol för döden, särskilt unga personers bortgång.

Vad många inte tänker på är att det går fint att äta hela växten, inte bara blommorna. Bladen har en mild och lite syrlig smak som passar fint i sallader.


Recept på luktviol:


Andra växter du kan plocka under vår och sommar: