Unga blad: tidig vår | Blommor: apr - sep | Fruktskidor: maj - aug | Rot: vår och höst

Lomme är ett av våra vanligaste ogräs och kan hittas i de flesta vägkanter, mellan gatstenar och på ruderatmarker. Den är ettårig och kan blomma lite när som på säsongen, till och med mitt i vintern om temperaturen är mild.


Krydda och medicin

Lommen är släkt med penningört och har precis som denna blivit uppkallad efter formen på sina fröskidor. Det latinska ordet bursa-pastoris betyder herdebörs och det svenska namnet lomme är ett gammalt dialektalt ord för ficka/pung. Fröskidorna har precis samma form som de små, trekantiga penningpungar man förr i tiden bar hängandes i bältet.

Fröna innehåller senapsoljor och ger ifrån sig en stark smak, som passar fint att krydda med, både färska och torkade. Även rötterna har en distinkt smak, som påminner om en blandning av rädisa och ingefära. De späda bladen kan ätas råa i sallader.

Lomme innehåller järn, C-vitamin och kalcium, men också en del K-vitamin. Det senare främjar blodets koaguleringsförmåga, vilket ger växten blodstillande och kärlsammandragande effekt. Därför har lomme använts inom folkmedicinen för att hämma rikliga menstruationsblödningar och stoppa näsblod eller andra blödningar. Den är även bakteriedödande och antiinflammatorisk, vilket hjälper vid sårläkning.


Recept med lomme:


Andra växter du kan plocka hela året: