Blad: april - juli | Blommor: maj - juni Rot: innan blomning första året

Löktrav är en gammal matgrönsak och medicinalväxt, som nästan helt glömts bort. Den är vanligt förekommande i hela landet och speciellt i Mälardalen. Bladen har en mild och fräsch smak, som liknar en blandning mellan vitlök och senap. Det är ingen slump att den fått namnet Garlic Mustard på engelska.


Vitlökssenap

Löktraven är en tvåårig växt. Under det första året känner du igen den på de stora hjärtformade och saftigt gröna bladen, som sitter i en rosett runt stjälken närmast roten. De bladen övervintrar och behåller sin gröna färg hela vintern. Under andra året skjuter stjälken i höjd (upp till 80 cm) och pryds av lite smalare blad med taggiga kanter. I maj-juni det andra året blommar löktraven. Efter blomningen sätter den frukt i långsmala, fyrkantiga skidor, som innehåller endast en rad med ärtliknande frön.

Den växer ofta på skuggiga platser och kan bre ut sig ordentligt om den trivs. Leta efter löktrav under träd och i kanter av buskar, i parker och skogsområden. Kanske har du till och med löktrav i din egen trädgård, i så fall - grattis!

Arkeologiska fynd tyder på att människor i Europa har använt löktrav i matlagning och naturmedicin ända sedan stenåldern. I texter från sjutton- och artonhundratalet beskrivs hur den användes som urindrivande medel och mot andtäppa. Det är först i modern tid som den börjat betraktas som ett ogräs och idag har många ingen aning om att den går att äta.

Hela växten är ätlig och både luktar och smakar svagt av vitlök, särskilt om du gnuggar bladen mellan fingrarna. Bästa sättet att ta tillvara på smaken är att använda löktrav i kalla rätter, gärna i kombination med olja eller annat fett. Den gör sig väldigt bra i sallad, dressing, hummus och pesto. Om du värmer upp den för mycket eller för länge har den en tendens att tappa sin fina löksmak. Det är svårt att torka den utan att den tappar smak, så bästa sättet att konservera löktrav är nog att frysa in den i ett kryddsmör eller finhackad som färsk krydda.

Det är vanligast att använda bladen, men även blommorna och fruktskidorna går att äta. I Frankrike används ibland de torkade fröna som krydda. Det går även fint att sköra och äta roten. Tänk på att den smakar bäst under plantans första år innan växten har blommat första gången och stjälken blivit stor och träig. Roten smakar lite som rädisa eller en mild variant av pepparrot.


Recept på löktrav:


Andra växter du kan plocka under vår och sommar: