Skott: september - maj | Blad: juni - augusti | Blommor: juni - augusti

Linden är en av våra äldsta följeslagare och den spelar en central roll i nordisk folktro. Det är inte så konstigt eftersom den har givit nordborna skydd, virke, medicin och föda i tusentals år. De saftiga vinterknopparna kan plockas och ätas från september till maj.


Uråldriga jättar

Både i nordisk och grekisk mytologi är linden fruktbarhetens träd. En lind kan bli över tusen år gammal, över trettio meter hög och nå en omkrets på över tio meter, så det är inte så konstigt att vi små människor sedan urminnes tider har samlats kring dessa jättar för att fira högtider, hålla ting, och offra till gudar.

Dessutom är linden otroligt användbar. Den ger oss bland annat mjukt fint virke till sniderier, slitstark bast till rep och korgar, samt vinterfoder och medicin. Eftersom linden innehåller antiinflammatoriska ämnen, flavonoider och tanniner har den länge använts som lugnande och febernedsättande medel.

I Sverige finns Skogslind, Bohuslind och korsningen Parklind. Den förstnämnda förekommer allt mer sällan i vilt tillstånd. Bohuslinden är väldigt ovanlig i Sverige och växer nästan enbart planterad i parker och alléer, med undantag för några få vilda exemplar. På sommaren kan man lätt känna igen linden på de hjärtformade bladen och de gröngula, honungsdoftande blomklasarna. Under vintern får man titta efter andra kännetecken, som exempelvis sättet på vilket grenarna växer, först nedåt och sedan böjer de sig uppåt i en våg. Barken på ett stort träd är kraftig och gråaktig med grova fåror. Vinterknopparna är hjärtformade, knubbiga och lite rödaktiga och de kan ätas råa. Förr i tiden användes de som utfyllnadsmat i ett så kallat “nödbröd”. De har nästan ingen egen smak och får en väldigt slemmig konsistens när man tuggar på dem. De sägs fungera lindrande mot torrhosta.

När du plockar lindknoppar, tänk på att du inte får skada träd hur som helst. Fråga alltid markägaren om lov. Här kan du läsa mer om allemansrätten och vad som gäller.


Recept på lind:


Andra växter du kan plocka hela året: