Blad: hela säsongen | Bär: juli - mars

Det här är doldisen som spås bli den svenska bärbranschens nästa stora exportvara. I alla fall om man får tro japanska och finska forskare. Enligt de senaste rönen är kråkbär minst lika hälsofrämjande som blåbär. Det har nämligen konstaterats att kråkbär innehåller stora mängder nyttiga ämnen så som polyfenoler, antocyaniner och C-vitamin, samt att de har en enorm antioxidativ förmåga. 


Det bortglömda bäret

Kråkbären kallas ofta för de bortglömda bären. Det vore kanske mer korrekt att säga bortvalda. För om vi ska vara helt ärliga är kråkbär faktiskt inte speciellt goda. De har en fadd och lite vattnig smak, vilket antagligen är den främsta anledningen till att de under decennier av saft- och syltkokande har “glömts bort”. Det är först på senare tid, i takt med att hälsoaspekter har hamnat allt mer i fokus, som vi börjat återupptäcka Kråkbären igen. Superfoodtrenden har väckt ett internationellt intresse för de nyttiga kråkbären. 

Kråkbär växer i hela landet på sandmarker, myrar, hedar, hyggen, klippor, havsstränder och kalfjäll. I norra Sverige är underarten nordkråkbär mest utbredd, medan det vanliga kråkbäret (sydkråkbär) dominerar i landets södra delar. De tillhör familjen ljungväxter och trivs i solöppna marker. Det låga riset är vintergrönt och har små barrliknande blad. De svarta bären övervintrar under snön och kan plockas hela vintern. 

Förr i tiden användes kråkbären ofta vid växtfärgning. Barken ger en citrongul och bären en brunlila färgton. Man brukade binda små borstar och kvastar av riset. I Västerbottnisk Örtabok beskrivs det så här: “Skulle man göra kvastar på hösten måste riset först svedas i eld tills det blev varmt, innan man gned det mot stenen. Sådana kvastar var mycket starka och mjuka.”

Kråkbärets medicinska egenskaper har länge varit kända. På Grönland används bärens råa saft till att motverka snöblindhet och gråstarr. Själva plantan innehåller garvämnen, som gör att en infusion på riset eller dekokt av barken kan motverka diarré, lindra influensa och hjälpa svaga njurar. Det har även använts till att lindra tuberkulos.

Ett sätt att få ut så mycket som möjligt av bären är att torka och mala dem till ett pulver. På så vis kommer man även åt fröna, som innehåller en stor del av de hälsofrämjande ämnena, som man annars går miste om.


Recept på kråkbär:


Andra växter du kan plocka hela året: