Skörd: juni - september

Karljohan finns med på Svampguidens lista över de 10 bästa nybörjarsvamparna. Den har en mild, lite nötaktig smak och passar fint i all sorts matlagning. Det är lika härligt varje gång det blir ett så kallat karljohanår!


Matsvampen som håller

Karljohan finns med på Svampguidens lista över de 10 bästa nybörjarsvamparna. Den har en mycket fin, lite nötaktig smak och passar bra i all sorts matlagning. Men se upp så du inte råkar plocka gallsopp istället. Gallsoppen är inte giftig, men smakar väldigt illa och kan därför förstöra en hel sopp-skörd. Du skiljer den från stensopp genom att titta dels på fotens ådernät, dels på sporernas färg. Gallsoppen har grövre och mörkare ådernät och undersidan av hatten är ofta lite rosa-färgad. Ha alltid en svampbok med dig ut när du plockar!

En stor fördel med karljohan är att den lämpar sig fint till att torka. Skär den helt enkelt i lagom stora bitar och bre ut på tork. Det enklaste är att använda en svamptork. Om du inte har en sådan fungerar det nästan lika bra att torka svampbitarna på låg temperatur i ugnen. Kom ihåg att ha luckan på glänt hela tiden! Förvara helst i bruna glasburkar, så kallade "apotekarburkar". Där håller de sig riktigt länge!

Förr i tiden användes rören på äldre svampar till att färga garn gult.


Senaste recept:


Andra växter du kan plocka under sommaren och hösten: