Rot: höst (första året) och vår (andra året)

I Japan är kardborrens rot en delikatess. Den odlas till och med och säljs under namnet Gobo. Här hemma i Sverige har den fallit lite i glömska, vilket är synd eftersom den har lika mycket cancerförebyggande egenskaper som broccoli och kål!


Släkt med kronärtskocka

Kardborrar är ett släkte med tvååriga växter och förekommer vanligt i hela landet. I Sverige finns arterna liten kardborre, lundkardborre, stor kardborre och ullkardborre. Den vanligaste är ullkardborren, vars blad är vitulliga på undersidan. Den blommar i juli till augusti.

Under tidig vår kan de unga ettåriga plantorna ätas råa - både blad, stjälkar och späda rötter. För att få större rötter skördas de ettåriga plantorna på hösten, när roten växt till sig lite men ännu inte blivit besk. De här rötterna är godast i smaken och behöver inte kokas mer än 20 minuter för att få fram sötman. Tvååriga plantor skördas på våren innan de går i blomning, men de rötterna är något beskare i smaken och behöver kokas mer. Skörda inte rötterna från tvååringar på hösten - de har blommat och därmed hunnit bli alldeles för bittra.

Ett trevligt sätt att använda kardborrens stora blad är att göra grillpaket av dem. Slå helt enkelt in den mat du vill grilla i ett blad och lägg direkt på kol. Prova även att plocka fröna - de går att grodda, vilket blir jättegott och nyttigt!


Senaste recept:


Andra växter du kan plocka under våren och hösten: