Skörd: juni - oktober

Kantarell är verkligen den perfekta amatörsvampen! Den är helt omöjlig att föväxla med giftiga svampar och de allra flesta tycker att den smakar riktigt gott.


Skogens gula skatter

Det finns få svampar som är så roliga och enkla att plocka som de lysande gula kantarellerna. Det är som att gå på skattjakt efter glimrande guldklimpar, som ligger gömda överallt i skogen. Det gäller bara att träna upp ögat en smula för att få syn på dem.

En bra regel är att alltid lämna kvar några kantareller när du plockar och att helt undvika små exemplar. På så vis får de en chans att växa till sig och bli ännu fler tills nästa gång du eller någon annan plockare kommer tillbaka.

Det finns nästan ingen hejd på vad du kan laga med kantareller! Endast fantasin sätter gränser. Däremot är möjligheterna något begränsade när det gäller att få din kantarellskörd att hålla sig länge. Det kan vara knepigt att ta hand om mycket kantareller på en gång. Det är nämligen inte helt optimalt att torka dem, eftersom de då lätt får en trist, seg konsistens och lite besk smak. Det går att förvälla och frysa in dem men tyvärr tar de upp mycket plats i frysen och smakar lätt beskt. Det absolut trevligaste sättet att få din kantarellskörd att räcka länge är de gamla metoderna för hemkonservering och syltning! Här finns en bra beskrivning av hur du kan göra en fin svampkonserv på gammaldags vis. Det är bara att gräva fram mormors hushållsböcker och liva upp gamla knep och tekniker på nytt!


Recept på kantarell:


Andra växter du kan plocka under sommaren och hösten: