Rot: vår och höst | Blad: hela säsongen

Här måste vi inleda med en varning: innan du plockar och äter hundkäx måste du lära dig skilja den från giftiga dubbelgångare. Läs på om odört, vildpersilja och sprängört först innan du försöker plocka och äta hundkäx. Det tar flera års träning att lära sig se skillnad på växterna - även hur de förändrar sitt utseende genom säsongerna - så ge dig inte på att plocka hundkäx i första taget utan vänta med den.


Kolhydrater i kubik

Även om hundkäx har flera giftiga dubbelgångare finns den med på svenska arméns lista över de fjorton viktigaste växterna i en överlevnadssituation. Det beror på att hundkäxens rot innehåller stora mängder kolhydrater och därför är extremt värdefull. Under hösten och vintern är näringsvärdet som högst, med upp till 15% stärkelse men den smakar bäst i maj och juni, när sockerarterna bildas. Du kan tillaga den precis som en rotsak, men det krävs att du kokar den upprepade gånger eller under minst 40 minuter i sträck först för att få bort bitterämnena. Efter det på minner den om morot och palsternacka i smaken.

De gröna bladen kan ätas färska i sallad, helst under våren när de fortfarande är späda. Så fort växten blommar bli smaken lite beskare och bladen behöver kokas först. Sedan kan de användas som spenat.


Senaste recept:


Andra växter du kan plocka under hela året: