Blad: juli - oktober | Bär: september - oktober

Det finns få bär som är så fullspäckade med antioxidativa ämen som havtorn! Man har hittat över tio olika sorters flavonoider i dem. Dessutom innehåller de omega 3  och vitaminen B12, vilket är väldigt ovanligt för växter. Både fruktköttoljan och kärnoljan är rika på omättade fettsyror (60% respektive 89%). Som en jämförelse brukar man säga att ett enda havtornsbär innehåller lika mycket C-vitamin som en hel apelsin! Att kalla havtorn nyttiga känns lite som en underdrift.


Naturens vitaminskatt

Havtorn har fått sitt namn av att den har vassa törnen och trivs vid havet. Den förekommer ganska vanligt längs med hela östkusten, men finns även i Bohuslän. Vanligast är den i Uppland och Gästrikland. Den är tvåbyggare, så om du vill plantera havtorn och skörda frukter måste du se till att ha både han- och honplantor.

2013-09-21 15.50.56_2.jpg

Havtorn har funnits i Sverige ända sedan senaste istiden, men det är först på senare år som vi har börjat upptäcka deras kommersiella värde. Numera odlas, förädlas och säljs bären som hälsoprodukt i olika former, som exempelvis pulver, te och vitamin-shots.

Plocka bären i september och lägg dem i frysen så blir de lättare att rensa. En påse med två till tre liter kan räcka hela året om du använder dem då och då som en liten vitaminkick i smoothies eller på gröten. Du kan även koka marmelad på dem eller lägga dem i brännvin som smaksättning, men då tappar de en stor del av sitt näringsvärde. De är väldigt sura att äta råa, så det blir oftast godast att blanda dem med lite sötare ingredienser. Havtornsglass har blivit en riktig klassiker på många trendiga restauranger.

 


Senaste recept:


Andra växter du kan plocka under sommaren och hösten: