Bär: juni - augusti | Blad: maj - semtember

Hallon är ett av våra mest användbara bär, eftersom det smakar väldigt sött och intensivt. Det passar fint i både pajer, kakor, glass och smoothies. Allra godast är nog att äta hallon färska, precis som de är.


Använd mer än bären

Vad många inte vet är att det går att använda hela busken - alltså både blad och kvistar - till en mängd olika saker. Det vanligaste är att göra hallonbladste. Växtdelarna innehåller flera verksamma ämnen, vilket gör téet till en ganska potent medicin.

Bland annat innehåller det oxytocin, vilket ger det en starkt lugnande effekt. Inom folkmedicinen har te på hallonblad använts för att sätta igång förlossningar. Gravida ska alltså inte dricka hallonbladste förrän det är dags att föda. Efter förlossningen är det däremot väldigt bra med hallonbladste eftersom det hjälper livmodern att dra ihop sig igen, vilket påskyndar läkningsprocessen. Dessutom lär det stimulera amningen.

Plocka hallonbladen när de är späda. Sen finns det olika sätt att gå tillväga för den som vill göra te på dem. Det enklaste är att bara torka hela bladen som de är, antingen i en för växter avsedd tork, eller på låg temperatur i ugnen med luckan på glänt. Det ger ett fint milt te, men om du önskar dig lite fylligare och mer distinkt smak kan det vara värt besväret att först fermentera och/eller oxidera bladen.


Senaste recept:


Andra växter du kan plocka under sommaren: